Podeli vest

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ocenio je danas sa su kaznene mere Evropske unije prema Prištini “nepravedne” i rekao da će “Kosovo uraditi svoj posao”, ali uz ogradu da “ne može biti kompromisa sa vladavinom prava ili ustavnošću zemlje”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Shutterstock

Kurti smatra da su mere nepravedne jer su, kako tvrdi, “Kosovo i njegova vlada najdemokratskija, proevropska i najnaprednija država”.

On je, takođe, rekao da to nisu sankcije, već “privremene mere” za koje se nada da će trajati što kraće jer je, kako kaže, “Kosovu potrebna podrška u razvoju”, prenosi Reporteri.

“U svakom slučaju, radimo svoj posao, ali ne zaboravimo da ne možemo da pravimo kompromis ni sa vladavinom prava ni sa ustavnošću naše zemlje, tako da ćemo nastaviti sprovođenje našeg programa vlade”, rekao je Kurti.

Evropska komisija obavestila je Prištinu o merama koje je preduzela zbog nepoštovanja zahteva EU po pitanju neophodnih koraka ka deesakaciji na severu KiM.

Iz EU je za Radio Slobodna Evropa potvrđeno da mere, o kojima je Priština obaveštena 28. juna, podrazumevaju privremeno obustavljanje rada u radnim telima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da Priština neće biti pozivana na sastanke na visokom nivou i biće obustavljene posete stranih zvaničnika, a suspendovana je i iz programa od 7,5 milijardi evra koji finansira Evropska unija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: