Podeli vest

Kako je rekao naš veliki pisac Ismail Kadare: „Španija nikada ne treba da se poredi sa Srbijom, jer je Srbija izvršila genocid na Kosovu”, rekao je Kurti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Shutterstock

Premijer privremenih pristinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas za španski list El Pais, da Španija mora i da će priznati Kosovo.

U još jednom intervjuu za strane medije Kurti je rekao da bi priznanjem Kosova Španija pokazala da su Katalonija i Baskija potpuno drugacije od kosovskog slučaja , a španskom premijeru Pedru Sančezu zamerio što je obišao Balkan, a nije došao na Kosovo.

“Znam da postoje neke pritužbe koje bi slučaj Kosova mogao izazvati u nekim delovima Španije. Ali, kako je rekao naš veliki pisac Ismail Kadare: „Španija nikada ne treba da se poredi sa Srbijom, jer je Srbija izvršila genocid na Kosovu”, rekao je Kurti

Na pitanje da pre ulaska u EU, Beograd i Priština moraju da reše nesuglasice, Kurti tvrdi da se Priština “kreativno i konstruktivno” angažovala u Briselu, i ponavlja stav da dijalog treba da dovede do međusobnog priznavanja.

Na pitanje kada misli da će ih Srbi priznati, kaže: “Što pre to bolje za oboje” i da bi da je do srpskog naroda tro bi se dogodilo vrlo brzo.

Ali, kako kaže, predsednik Srbije to ne želi, tvrdi Kurti i navodi da je on čovek iz poršlosti koji je bio ministar informisanja za vreme Slobodana Milošovića.

Na konstatciju lista da je Vucića izabrao srpski narod, Kurti ocenjuje da je narod Srbije glasao za njega da bi imao posao, obrazovanje, zdravstvo, a ne zbog Kosova.

Kurti uz to navodi i da je Vučiću potrebno dvostruko distanciranje- od Miloševića i od Putina.

Na pitanje da li zaista smatra da postoji rizik od otvorenog sukoba izmedu Srbije i Kosova, ponovio je da postoji velika tenzija jer, kako tvrdi, Beograd odbija da prihvati “zlocine pocinjene u ratu na Kosovu”.

Na pitanje da li je ovo najbolje vreme da Priština donese odluke o registarskim tablicama i licnim dokumentima, jer je to pojačalo tenzije, Kurti ponavlja da je to reciprocna, zakonita i mirna mera.

“Oni su ti koji nelegalnim objektima dižu barikade i pucaju na našu policiju”, tvrdi Kurti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: