Podeli vest

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Doktor
Foto: Pixabay

U Crnoj Gori potvrđen je danas drugi slučaj majmunskih boginja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Navodi se da ovaj slučaj nije u epidemiološkoj vezi sa prethodnim (prvim) slučajem.

Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja.

“Sprovedene su sve neophodne protivepidemijske mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju spriječavanja i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti. Takođe, obavještene su sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima”, naveli su iz IJZ.

Majmunske boginje obično počinju povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od jednog do tri dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa koja prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kraste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje dvije do četiri neđelje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

“Građanima savjetujemo da se o samoj bolesti informišu na sajtu Instituta https://www.ijzcg.me/me/majmunske-boginje i obrate ljekaru u slučaju sumnje na obolijevanje od Majmunskih boginja. Institut za javno zdravlje Crne Gore će nastaviti da prati epidemiološku situaciju vezano za obolijevanje od Majmunskih boginja i u skladu sa njom dalje obavještavati javnosti”, zaključuju u IJZ.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: