Podeli vest

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da je njegov prethodnik Hašim Tači obećao da neće slati takozvane KBS snage na sever KiM bez dozvole NATO, ali da “granica mora biti zaštićena”, piše Koha.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ARHIVA

Kurti je ocenio da je takvo Tačijevo obavezivanje ostavilo vakuum na severu pokrajine, pa da s tim u vezi privremene prištinske vlasti pojačavaju saradnju sa međunarodnim saveznicima.

“Naša budnost i spremnost za sever dokazana je od prvog dana naše vlade. Jednostrana obaveza NATO-u jednog od mojih prethodnika da ne dozvoljava KBS da uđe na sever je jedno, ali naša granica mora biti zaštićena.

Ovaj vakuum koji postoji mora da se popuni i u vezi s tim pojačavamo saradnju sa našim međunarodnim saveznicima i trupama Kfora. Srbija mora biti kažnjena jer svaki put kada nije kažnjena ponavlja zločine”, rekao je Kurti.

On je ponovio optužbe na račun Srbije u vezi s poslednjim sukobima na severu KiM i kako je rekao, “činjenice već dokazuju da Srbija sponzoriše terorizam na severu”.

Prema sporazumu koji su u Prištini 2013. godine potpisali Hašim Tači i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen precizira se da bilo koje vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, bez odobrenja komandanta Kfora.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: