Kurti je rekao da se zbog “gorkog iskustva” iz Bosne i Hercegovine u Prištini neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština jer Priština ne želi da Srbija “kopira model” Republike Srpske.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Tanjug/AP/Arhiva

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) navodeći da bi ta zajednica “bila neka država Srbije unutar Kosova”.

“Oni (Beograd) bi želeli da Kosovo ne bude država, oni bi želeli Zajednicu srpskih opština koja bi bila neka država Srbije unutar Kosova. Njihov cilj je destruktivan, oni ne žele ništa za kosovske Srbe nego žele nešto protiv nas”, smatra Kurti .
On je u intervjuu za N1 BiH rekao da bi Beograd prvo priznao tzv. Kosovo da želi ZSO i da Srbija “želi ZSO da Kosovo ne funkcioniše”.

Kurti je takođe rekao da se zbog “gorkog iskustva” iz Bosne i Hercegovine u Prištini neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština jer Priština ne želi da Srbija “kopira model” Republike Srpske.

“Za normalizaciju odnosa treba da imamo međusobno priznanje u centru dogovora. Ako Beograd kaže da se to neće desiti, onda su oni protiv dogovora. Kosovo neće dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova i znamo veoma dobro da je to što Srbija želi. Imamo gorko iskustvo iz BiH i veoma smo pažljivi da Srbija ne kopira taj model na Kosovu”, rekao je Kurti.

On je takođe rekao da sporazum i dogovor Prištine i Beograda neće biti lak, ali da treba dati šansu dijalogu.Na pitanje zašto govori da će sporazum biti do proleća, on odgovara da je “proleće dovoljan period da najzad napravimo normalizaciju odnosa, ako imamo tu dobru volju”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: