Podeli vest

Francuski predsednik prvog dana zvanične posete nije krio zabrinutost tokom susreta sa američkim parlamentarcima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Makron
Foto: Shutterstock

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je u Vašingtonu mere koje je preduzeo predsednik SAD Džozef Bajden kako bi smanjio uticaj inflacije na američku industriju, preneo je Rojters pozivajući se na izvore sa tog sastanka.

Francuski predsednik prvog dana zvanične posete nije krio zabrinutost tokom susreta sa američkim parlamentarcima.

Makron je ocenio da su subvencije koje je američki predsednik odlučio da predloži u okviru ekonomskog i socijalnog paketa mera pod nazivom „Zakon o smanjenju inflacije” (IRA) „superagresivne za evropske kompanije”

“Usvajanjem IRA vi možete da rešite svoj problem, ali ćete naš još više pogoršati. Žao mi je zbog toga”, rekao je Emanuel Makron.

Evropljani smatraju da bi ogroman paket subvencija američkim proizvođačima mogao zadati smrtonosni udarac industriji u Evropi, koja je već ugrožena zbog visokih cena energenata izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Nemački proizvođači automobila, za koje su SAD veliko izvozno tržište, su među najvećim žrtvama paketa IRA koji subvencioniše električne automobile proizvedene u SAD, rekao je on.

Francuski proizvođači automobila ne izvoze u SAD, ali Francuska ima velike proizvođače autodelova, koji bi bili pogođeni, dodala je agencija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: