Podeli vest

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas je, nakon sastanka sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO Tomasom Gofusom, saopštio da se zalaže za normalizaciju situacije, i da su vladavina prava, odsustvo “nasilnih protesta i kriminalnih aktivnosti”, kao i prevremeni izbori, put ka deeskalaciji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ ARHIVA

Prema njegovim rečima, vlada u Prištini je tome maksimalno posvećena.

“Međutim, negativne mere Evropske unije prema Kosovu kao najdemokratskijoj zemlji Zapadnog Balkana, koja je sankcionisala rusku agresiju u Ukrajini i koja je se uskladila sa spoljnom politikom EU, dovele su do asimetrije u dijalogu”, navodi se u saopštenju Kurtijevog kabineta koje je preneo Reporteri.

On je dodao da je Priština posvećena punoj saradnji sa NATO-om, kao i da razmena informacija i koordinacija treba da doprinesu vladavini prava na severu KiM i poboljšanju bezbednosne situacije.

Kurti se zahvalio na doprinosu i neophodnoj ulozi NATO-a “za oslobođenje i bezbednost Kosova”, dodavši da tzv. Kosovo treba “što pre” da postane član Partnerstva za mir.

On je izrazio zabrinutost zbog “nedostatka jasnoće” KFOR-a u vezi sa događajem od 14. juna kada su, prema njegovim rečima, kidnapovana tri službenika kosovske policije.

Dodao je i ”da je zabrinut i zbog izveštaja da je oružje navodno švercovano u srpske pravoslavne crkve kolima hitne pomoći”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: