Podeli vest

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, sadrži 11 tačaka, kao i da su sve verzije predloga objavljene u medijima izmišljotina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lajčak
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Lajčak se osvrnuo na napise u medijima.

“Video sam neke tekstove koji su prezentovani u medijima, koji nisu bili tačni, izmišljeni od određenih ljudi. Bilo je promena, jer sam posle prvog izlaganja predloga posetio i Prištinu i Beogradu. Razgovarali smo i tražili komentare, zatim smo pokušali da ih ugradimo u predlog. Vrlo jasno smo rekli da suština predloga ne može da se menja, jer je suština sačinjena sa najboljim razumevanjem kako doći do normalizacije”, naveo je Lajčak.

On je u emisiji “Rubikon” na televiziji Kljan Kosova naglasio da ukoliko jedna od strana ne prihvati plan da će međunarodna zajednica reagovati na odgovarajući način i da će podržati jednu stranu više, ili će smanjiti podršku drugoj strani.

Govoreći o verziji predloga koja je pre nekoliko dana objavljena u beogradskim medijima Lajčak kaže da taj tekst nije isti kao onaj koji je ponuđen Beogradu i Prištini.

“Blizu je ali nije isto, da se ne igramo s tim”, rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o sastancima sa evropskim izaslanicima jasno izneo svoj stav.

“Voleo bih da bude lako, zaista je važno da smo na dobrom putu,” rekao je on i dodao da sa Beogradom i Prištinom međunarodni pregovarači vode odvojene razgovore.

“Kada ih okupimo (Beograd i Prištinu) očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno”, rekao je Lajčak.

Kako je rekao međunarodni pregovarači ne dolaze sa pretnjama ili ultimatumima, jer je cilj da se postigne normalizacija u odnosima Prištine i Beograda. Kako je rekao Priština će od evropskog predloga imati samo koristi, odnosnoa “njime ništa ne gubi, a dobija mnogo”, kao i da ne mogu da se traže garancije za “peti korak”, a da se ne učine za “prvi korak”.

“Ovim predlogom Kosovo ništa ne gubi, a dobija mnogo. Prvi korak za mene je da se fokusiram na prvi korak sporazuma, ne možete tražiti garancije za korak peti, a da ne uradite prvi korak”, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, sa predlogom se ne dolazi do “kraja priče” , već se nastavlja put do “pravno obavezujućeg sporazuma”. Kako je pojasnio, predlog ostavlja neka pitanja nerešenim, ali sadrži rešenje za mnoge probleme.

“Predlog je veoma dobar, daje mnogo Kosovu, statusu Kosova i odnosima Kosova i Srbije, međunarodnom položaju Kosova, rekao bih maksimalno moguće u ovom trenutku. Ovo nije kraj priče, ovo nije mnogo važno, priča se nastavlja onim što je napisan. Nećemo završiti sa ovim već ćemo nastaviti do kraja”, rekao je on.

Lajčak je, između ostalog, naveo i neke od koristi koje će Kosovo imati od ovog sporazuma. “Kosovo ima mnogo da dobije u pogledu sopstvenog statusa, kvaliteta odnosa sa Srbijom, regionalna saradnja će biti otključana.

Predlog sadrži 11 tačaka, kako je predstavljeno u prvoj verziji”, rekao je on. On je podsetio da je u septembru predstavio taj plan i da je onda razgovarao sa predstavnikom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem kojem je predtstavio ažurirani plan, kao i da je prošle nedelje bila “prva suštinska diskusija u vezi sa planom”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!

simone inzagi

SERIJA A: Inzagi trener godine

Italijanski fudbalski stručnjak i trener Intera Simone Inzagi proglašen je danas za najboljeg trenera Serije A za ovu sezonu, saopštilo…