Podeli vest

Miroslav Lajčak rekao je da sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem očekuje za nekoliko nedelja u Briselu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lajčak
Foto: Shutterstock

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da treba nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa i naredne korake u tom procesu, a da sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem očekuje za nekoliko nedelja u Briselu.

Lajčak je rekao da je sa Kurtijem razgovarao i o dešavanjima na severu KiM kao i o tome kako da se proces dijaloga normalizuje, prenosi Reporteri.

„Srećom od 23. novembra više nemamo rokove i krize i možemo da razgovaramo o suštini. Zato sam ovde. Da ove razgovore pretvorim u normalizaciju odnosa i da na osnovu dokumenta koji sam ovde predstavio i razgovaramo o sledećim koracima u procesu. Želimo da iskoristimo ovaj zamah i želimo da se sastanak na visokom nivou održi za nekoliko nedelja“, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

On je preneo da je sa Kurtijem razgovaram o situaciji na severu KiM posle povlačenja Srba iz prištinskih institucija, policije i pravosuđa kao i o pripremama za lokalne izbore.

“Jedno je jasno, da imamo ogroman bezbednosni vakuum koji nije dobar za ljude i želimo da se vratimo u normalu, gde policija radi svoj posao i gde funkcionišu sudovi”, naglasio je Lajčak. Na pitanje o rokovima za postizanje sporazuma i martu 2023. godine, koji je Kurti pomenuo kao rok za normalizaciju odnosa, Lajčak je rekao da nije „čovek rokova“, ali je naveo da je sada „pravi trenutak“ i da „nema vremena za gubljenje”, prenosi list.

„Verujemo da nema vremena za gubljenje. Nema pritiska, ali ne želimo da izgubimo ovaj trenutak. Razgovarali smo i o dešavanjima na severu. Razgovarali smo i o energetskom sporazumu koji tek treba da se primeni. Ponovo imamo normalnu situaciju, što je pozitivno”, ocenio je Lajčak. Kako prenosi RTS, Lajccak je rekao i da u EU ne žele da predstojeći vanredni lokalni izbori na severu KiM budu faktor destabilizacije.

On je dodao da je njegov stav o Zajednici srpskih opština da su dve strane preuzele obaveze za implementaciju postignutih sporazuma. Podvukao je da su u dijalogu i Beograd i Priština preuzele obaveze, neke su implementirane, a neke nisu, a, kako je rekao, princip “pacta sunt servanda”- ispunjavanja dogovorenih obaveza, nalaže obema stranama da sve što je potpisano mora biti implementirano.

“U bilo kom drugom slučaju obezvređuje se dijalog i proces nikada neće uspeti”, zaključio je Lajčak. On je na Tviteru naveo da normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila u centru payynje današnjeg sastanka sa Kurtijem.

“Normalizacija odnosa sa Srbijom i naše planiranje narednih koraka bili su istaknuti na mom sastanku sa Aljbinom Kurtijem jutros u Prištini.

Naš sastanak smo iskoristili i za razgovor o situaciji na severu Kosova i energetici”, napisao je Lajčak na Tviteru. Lajčak je juče u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako je saopštio, tema je bila nastavak dijaloga i povratak Srba u privremene prištinske institucije.

Lajčak je na Tviteru naveo da je tokom sastanka sa predsednikom Srbije bilo reči i o energetskoj mapi puta i nestalim osobama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: