Podeli vest

Član Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (EP) Žan-Lin Lakapel izjavio je da su pritisci EU na Srbiju da prizna Kosovo, napusti sunarodnike u Republici Srpskoj i prekine veze sa Rusijom neprihvatljivi uslovi za nastavak evrointegracija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropski parlament
Foto: Shutterstock

“Srbija nije članica, tek je kandidat za članstvo u EU. Prema tome, unija ne može da joj nameće šta ona treba da radi. Druga stvar, to je povreda suvereniteta jedne države. EU želi da se meša u unutrašnje stvari jedne države, a to je nedopustivo”, rekao je u intervjuu za Politiku Lakapel, koji je poslanik i u francuskom parlamentu i portparol partije Nacionalno okupljanje na čije čelu je Marin le Pen.

On je najavio da će na sednici EP u sredu zastupati interese Srbije.

“Reći ću da je nedopustivo takvo ucenjivanje, da je nedopsutivo da se EU meša u unutrašnje stvari Srbije i da postavlja takve uslove. Takođe ću ih podsetiti da Srbija, koju je bombardovao NATO, sada ne želi da podrži isti taj NATO. Da Srbija koja je 10 godina bila pod snakcijama prosto ne želi da sada nameće sankcije prijateljskoj Rusiji koja brani njene interese u UN”, najavio je Lakapel.

On je ocenio da se EU ponaša vrlo licemerno, jer dozvoljava Mađarskoj da uvoze energente, a sprečava Srbiju u tome, te da prekida odnose sa Rusijom zbog trata u Ukrajini, dok istovremeno pregovara o isporuci gasa iz Azerbejdžana, koji je napao Jermeniju.

Lakapel je predlog nemačkog kancelara Šolca i francuskog predsednika Makrona da Srbija dobije ubrzani put u EU, a da zauzvrat ne sprečava učlanjenje Kosova u UN nazvao ucenom.

On je primetio kako su ekonomski odnosi Srbije i Francuske na niskom nivou i najavio da će se zalagati da se to promeni.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: