Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BELIVUK
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem okrivljenog-saradnika Srđana Lalića, nastavljeno je suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se potvrđenm optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito nošenje i držanje oružja, otmicu i silovanje.

Lalić je odgovarao najpre na pitanja sudskog veća, punomoćnika oštećenih, a potom i advokata odbrane.
Odgovarajući na pitanje sudije, Lalić je rekao da nikad nije video da je nekom pozlilo tokom ubijanja i uklanjanja tela, dodajući da niko od pripadnika ne bi na taj način pokazao slabost.

Lalić je rekao da je optuženi Vlade Draganić bio zadužen za industrijsku mašinu za mlevenje mesa, prvo je uključivao i isključivao u procesu mlevenja, a kasnije čistio i rasklapao.

Mašina je, kako je kazao Lalić, mogla i kosti da melje, a nakon tog procesa mašina je prvo čišćena vodom, zatim posipana sonom kiselinom ili varikinom, kao što je bila procedura i za celu skrivenu prostoriju.
Sudija je pitala Lalića i za prebijanje I.S, na šta je rekao da ga je udario par puta drvenom drškom od lopate po cevanicama, navodeći da oštećenom “nije pukla ni koža”.

Lalić je kazao da su ga vođe grupe nakon ubistva Milana Ljepoje, pitale da li bi se bunio da podeli sa Milošem Budimirom kokain koji je poslao Radoje Zvicer kao nagradu za ovo ubistvo, jer Budimir nije učestvovao zbog korone, na šta je Lalić vođama rekao da nije problem.

Na pitanje punomoćnika oštećene supruge Gorana Veličkovića, Lalić je rekao da se nije usudio da odbije neki zadatak vođa grupe Belivuka i Miljkovića.

Ispricao je da su vođe grupe potpuno različiti, te da Belivuk ima neku prirodnu harizmu, a da je Miljković dosta lukaviji i povlači više poteza, ali na pitanje ko je imao veći autoritet, Lalić nije odgovorio
Naveo je da su vođe ove grupe ohrabrivale nasilje, kao i da smatra da su Mirka Kojića i Ljubomira Lainovića ubili pripadnici zarad čiste finansijske koristi.
Lalić je otkrio da su pripadnici grupe fotografije ubijenog Milana Ljepoje slali Radoju Zviceru, dodajući da su uglavnom Miljković i Belivuk slikali tela.

Punomoćnik oštećene porodice ubijenog Lazara Vukićevića postavljao je pitanja Laliću, koji je rekao da je Vukićević ubijen jer je aktivno planirao ubistvo Belivuka i Miljkovića, a pretučenog i kasnije ubijenog Vukićevića je fotografisao Miloš Budimir.

Lalić je zatim, odgovrajući na pitanja punomoćnika majke Gorana Mihajlovića, rekao da je video fotografije Mihajlevićevog ugljenisanog tela, kao i fotografiju na kojoj se vidi da mu izlazi pena iz usta.

Od Mihajlovića je grupa, kako je kazao Lalić, oduzela oružje i mašinu za tabletiranje koju je video u kući u Ritopeku, dok su od Mijalovićevog prijatelja uzeli pola kilograma kokaina, dodajući da je ubijen jer je klan smatrao da je opasan i blizak “škaljarskom klanu”

Grupa je prema njegovom svedočenju, uvek tražila način da se ukloni telo ubijenog, jer je mnogo manji problem kada čovek nestane nego da bude izrešetan na ulici, što bi privuklo pažnju policije i javnosti.

Otkrio je i da su vođe tokom planiranja ubistava prvo pokušavali žrtvu da namame ili otmu, a ukoliko to ne uspeju, onda su ubijali na ulici, kao što je slučaj bio sa Ljubomirom Markovićem, koji je, kako tvrdi Lalić ubijen od strane ovog klana, na Lekinom brdu.
Lalić je rekao da ova kriminalna grupa nije imala podršku bezbednosnih službi, zbog čega su morali sve pažljivo da rade i da uklanjaju dokaze.

Okrivljeni-saradnik je otkrio da je tokom svog učešća u ovoj grupi dobio ukupno 15.000 evra i kilogram kokaina od Zvicera posle ubistva Ljepoje, dodajući: “Znam da vama to zvuči neverovatno, ali je tako”.

Kada su pitanja krenuli da postavljaju advokati odbrane, došlo je više puta do prepirke između sudije i advokata, nakon čega je sudija kaznila Miljkovićevog branioca Vladimira Petrovića novčanom kaznom od 100.000 dinara zbog remećenja reda u sudnici.
Petrović je zatim rekao da sudija ima duple standarde i tražio njeno izuzeće, ali ga je ubrzo i povukao nakon konsultacije sa svojim klijentom.

Lalić je odgovarajući na pitanja advokata detaljno objasnio kako je trgovao narkoticima, sa kim je sve sarađivao, ali i u kojim sve evropskim gradovima je slao drogu.
Jedan od Belivukovih branilaca, Dragan Malović, postavljao je pitanja o opservaciji Vlastimira Miloševića, koji je ubijen 30. januara 2017. godine u Beogradu, u kojoj je i Lalić učestvovao.

Na jedno od pitanja okrivljeni-saradnik je rekao da nije bio nagrađen za tu opservaciju, kao i da nije mislio da će grupa ubiti Miloševića.

Na to su reagovali advokati odbrane, tvrdeći da Lalić omalovažava advokate svojim komentarima i drskim odgovorima, ističući da se Lalićevi odgovori na pitanja odbrane znantno razlikuju od odgovora tužilaštvu i sudiji.

Dalje je Malović ispitivao Lalića o ubistvu Ljubomira Markovića Kiće, na šta je Lalić ponovio da je on pozajmio svoj automobil članovima grupe, a da je Ljubomir Lainović izvršio ubistvo.
Rekao je i da Radoja Zvicera nikad nije video lično, ali da mu je u komunikaciji skaj telefonom, jednom prilikom preneo da se Nikola

Vušović, zvani Džoni sa Vračara, žalio Zviceru da nema para da isplati izvršiocu ubistva 50.000 evra.
Odgovarajući na pitanja advokata Dalibora Katančevića, branioca optuženog Nemanje Lakićevića, Lalić je rekao da nije siguran da li je pre krivične prijave ikada čuo za prezime Lakićević.
Suđenje ovoj organizovanoj grupi bi trebalo da bude nastavljeno sutra, postavljanjem pitanja od strane advokata i okrivljenih.

Lalić se nagodio sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu zatvora od 18 godina priča o zločinima koje su pripadnici počinili.

Nakon Lalića i ostali okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević će pričati o zločinima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: