Podeli vest

U Latinskoj Americi “barbimanija” je poprimila ekstremne oblike, od ružičastih takosa i peciva, komercijalnih aviona sa Barbi logom, političkih reklama, pa čak i protesta u kojima je ova lutka glavni akter.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa

U Peruu su demonstranti ove nedelje obukli dve žene u ružičasto i stavili ih u ogromne Barbi kutije na centralnom trgu prestonice Lime, u znak protesta zbog politike aktuelne predsednice Dine Boluarte, za vreme čijeg mandata se policija često sukobljava sa demonstrantima, prenosi AP.

Jedna glumica, čija je kutija je označena nazivom „Barbi diktator“, držala je ružičasti pištolj,a njen sadržaj prema uputstvu na kutiji, „uključuje suzavac i dum-dum metke“.

Kutija drugog demonstranta bila je označena kao “Genocidna Barbika”. Istovremeno ulični kiosci, prodavnice i restorani širom Latinske Amerike nude sve vrste poslastica na temu Barbi.

U Meksiku postoje Barbi tortilje, Barbi peciva i Barbi takosi, a kompletan restoran na temu Barbi otvoren je ove nedelje u Gvajakilu u Ekvadoru i izgrađen je tako da liči na Barbikinu kuću. Volaris, meksička avio-kompanija, oslikala je jedan od svojih aviona Barbi logom i, prema promotivnom videu, avionom će upravljati Barbi, a ne Ken.

Od Barbi “ružičaste pomame” nije imuna ni politika u Gvatemali, a predsednički kandidat Sandra Tores podelila je muzički TikTok video u kome je sebe prikazala kao Barbiku koja „želi prosperitet za sve“.

Vanesa Mungija, koja se se smatra najvećom kolekcionarkom Barbi lutaka u Latinskoj Americi, čija se kolekcija broji u hiljadama predmeta, kaže da je Barbi posebno popularna u Latinskoj Americi jer je, do pre nekoliko decenija, većina igračaka za devojčice ovde prikazivana u ulogama majki i domaćica, navodi AP.

“Barbi je jedina igračka koju sam pronašla i koja mi je pokazala da postoji milion drugih mogućnosti.

Mogla bih biti astronaut ili učiteljica”, naglasila je Mungija, koja se bavi advokaturom.

Svetska premijera jednog od najvećih ovogodišnjih filmskih hitova “Barbi”, održana je u julu u Los Anđelesu, a tokom meseca je počela da se prikazuje u bioskopima širom sveta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: