Podeli vest

Poljska je pozvala ruskog ambasadora u Varšavi Sergeja Andrejeva u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor zbog izjava ruskog predsednika Vladimira Putina koji je, između ostalog, rekao da poljske snage pokušavaju da zauzmu deo teritorije Ukrajine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sastanak je bio kratak, rekao je Pavel Jablonski iz poljskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi Poliš njuz.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je u petak uveče, reagujući na izjavu Putina da su zapadne teritorije današnje Poljske Staljinov poklon Poljacima, da je Staljin bio ratni zločinac odgovoran za smrt stotina hiljada Poljaka, preneo je Gardijan.

Moravjecki je napisao na Tviteru da istorijska istina ne može biti predmet rasprave i najavio da će ruski ambasador u Varšavi biti pozvan na razgovor u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Putin: Poljska da ima ”teritorijalne pretenzije” u bivšem Sovjetskom Savezu

Ruski predsednik optužio je u petak Poljsku da ima ”teritorijalne pretenzije” u bivšem Sovjetskom Savezu i naveo da će se svaka agresija na Belorusiju, suseda i bliskog saveznika Rusije, smatrati napadom na Rusiju.

Moskva bi reagovala na svaku agresiju na Belorusiju ”svim sredstvima koje ima na raspolaganju”, rekao je Putin na sastanku ruskog Saveta za bezbednosti, preneo je Rojters.

Putin je naveo da postoje izveštaji u štampi o planovima da se poljsko-litvanska jedinica koristi za operacije u zapadnoj Ukrajini, čiji su delovi teritorije u prošlosti pripadali Poljskoj, i na kraju da okupira tu teritoriju i naveo da je ”poznato da oni sanjaju i beloruske zemlje”.

Iz Poljske su negirali Putinove navode. Zamenik koordinatora specijalnih službi Poljske Stanislav Zarin optužio je Kremlj da ponavlja laži o Poljskoj i pokušava da falsifikuje istinu o ratu protiv Ukrajine.

Poljski komitet za bezbednost odlučio je u sredu da premesti vojne jedinice u istočnu Poljsku nakon što su pripadnici ruske privatne vojne kompanije ”Vagner” stigli u Belorusiju. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je u petak da su Nemačka i NATO spremni da podrže Poljsku u odbrani istočnog krila Alijanse.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: