Podeli vest

Prema rečima Lavrova, Zapad sve više uvlači Ukrajinu u NATO, “što je bila očigledna crvena linija, čega su svesni već dugi niz godina”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sergej Lavrov
Foto: Shutterstock

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na novim principima, izjavio je danas šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu o evropskoj bezbednosti, preneo je TASS.

Dodaje da se NATO vratio prioritetima Hladnog rata, jer žele da drže Ruse van Evrope, a Amerikance u Evropi, i nalašava da je cela Evropska unija sada pod kontrolom SAD, prenose RIA Novosti.

„Sećamo se kako je nastao NATO: kada je prvi generalni sekretar alijanse, gospodin Ismej, smislio formulu ‘Držite Ruse podalje od Evrope, Amerikance u Evropi, a Nemce pod kontrolom.’ Šta se sada dešava apsolutno znači vraćanje NATO-a onim konceptualnim prioritetima koji su razvijeni pre 70 godina“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Zapad sve više uvlači Ukrajinu u NATO, “što je bila očigledna crvena linija, čega su svesni već dugi niz godina”.

“Predložili smo da se odustane od širenja NATO-a i da se dogovorimo o konkretnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, Rusiju i EU.

Nije bilo diskusije, na naš poziv na kreativan pristup ovoj situaciji rečeno nam je samo jedno: svaka zemlja, pre svega Ukrajina, ima pravo da uđe u NATO i niko tu ne može ništa da uradi“, istakao je Lavrov.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: