Podeli vest

Krim i Sevastopolj su sastavni deo Rusije i pitanje kome te teritorije pripadaju zauvek je zatvoreno, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u video poruci posvećenoj 10. godišnjici “Krimskog proleća”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sergej Lavrov
Foto: Shutterstock

“Pitanje kome pripadaju Krim i Sevastopolj je zatvoreno. Poluostrvo je sastavni deo Ruske Federacije”, rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Prema rečima ministra, proteklih godina bilo je moguće prevazići mnoge probleme koji su “nasleđeni” od Ukrajine.

“Imajući jasne izglede za dalji razvoj, Krimljani mogu sa samopouzdanjem i optimizmom da gledaju u budućnost”, dodao je on.

Pored toga, kako je naveo, na Krimu se striktno poštuju prava svih građana bez izuzetka, bez obzira na nacionalnost i jezik.

Lavrov je ocenio da je dalji razvoj situacije pokazao da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom bila jedina ispravna odluka.

“Ona je omogućila da se zaštiti život, čast i dostojanstvo Krimljana od nasrtaja rusofobičnog kijevskog režima“, rekao je ministar i čestitao svim stanovnicima poluostrva
10-godišnjicu “istorijskog ujedinjenja sa Rusijom”.

Danas se navršava 10 godina od održavanja referenduma na Krimu i u Sevastopolju o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom, nakon državnog udara u Ukrajini.

Za ponovno ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,7 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto u Sevastopolju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 18. marta 2014. godine sporazum o prijemu Republike Krim i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, a 21. marta taj dokument je ratifikovala Federalna skupština.

Uprkos ubedljivim rezultatima referenduma, Kijev je odbio da prizna Krim kao deo Rusije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: