Lider francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen rekla je večeras, nakon izlaznih anketa, prema kojima je RN osvojio oko 34 odsto glasova u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, da je “tabor predsednika Emanuela Makrona gotovo potpuno uništen”.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

AP Photo/Thibault Camus

Ona je pozvala na apsolutnu većinu u drugom krugu izbora kako bi njena stranka mogla “popraviti Francusku i ponovo uspostaviti jedinstvo”, prenosi France 24.

Le Pen je istakla da je francuski narod pokazao u prvom krugu izbora da želi da se okonča vladavina Emanuela Makrona koja je trajala sedam godina. Le Pen je rekla na stranačkom skupu u gradu Enen-Bomon na istoku Francuske da Nacionalno okupljanje još nije pobedilo i da će drugi krug biti presudan. “… potrebna nam je apsolutna većina kako bi (predsednika RN) Žordana Bardelu, za osam dana, Emanuel Makron mogao da imenuje za premijera”, navela je Le Pen.

Stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji je održan danas, sa oko 34 odsto podrške birača, pokazuju izlazne ankete četiri agencije za ispitivanje javnog mnjenja – Ipsosa, Ifopa, OpinionWay-a i Elabea. Prema anketama, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona, od 20,5 odsto do 23 odsto, preneo je Rojters. Drugi krug parlamentarnih izbora biće održan 7. jula.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: