Podeli vest

Milorad Ulemek, Miloš Simović i Dalibor Ristić počeli su jutros ponovo da uzimaju hranu koja se sprema u zatvoru, saopšteno je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zatvor s
Shutterstock

Kako se navodi, oni su o toj svojoj odluci sinoć obavestili upravu Kazneno-popravnog zavoda Požarevac (Zabela).

U saopštenju se podseća da su Ulemek, Simović i Ristić počeli su pre dva dana da odbijaju hranu koja se sprema u zavodu.

Iz Uprave su juče demantovali navode pojedinih medija da još neka osuđena lica odbijaju hranu, kao i da osuđenicima nije dozvoljeno napredovanje u tretmanu.

Kako su istakli, svim licima u Posebnom odeljenju, kada su uslovi ispunjeni, dodeljena su proširena prava i pogodnosti.

Kako je Tanjug juče preneo Ulemek je odbijao zatvorsku hranu, jer mu, kako je tvrdio, nije omogućeno pravo na napredovanje u tretmanu i traži pravo na bračne posete, odnosno takozvanu ljubavnu sobu.

“Zbog svog korektnog vladanja, poštovanja propisa i učestvovanja u realizaciji programa postupanja Ulemek je do sada tri puta napredovao u tretmanu tako da nisu tačni navodi u medijima da on nije napredovao u tretmanu tokom izdržavanja kazne”, istakli su iz Uprave.

Ulemeku su dodeljena proširena prava koja se odnose na veći broj telefonskih razgovora i na veći broj poseta, dok je predviđeno da osuđeni ima pravo na posete jednom mesečno u trajanju od sat vremena, a Ulemek već nekoliko godina unazad ima posete tri do četiri puta mesečno i to u trajanju od dva sata bez fizičkih prepreka.

Njemu je takođe omogućen i veći broj telefonskih razgovora, odnosno on ima pravo na 16 telefonskih poziva mesečno u trajanju do 15 minuta, dok je pre bilo četiri telefoniranja mesečno.

Pored navedenog, osuđeni ima pravo da svakog meseca primi po jedan paket, kao i da dva puta nedeljno kupuje na kantini i dodaju da je Ulemeku godinama unazad omogućeno da boravi tri puta dnevno van sobe, odnosno dva sata napolju dva sata u tereteni i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti. “Ono što je novo jeste da je Ulemek od početka prošle godine i radno angažovano i u tim aktivnostima provodi dodatnih sat vremena van sobe tako da je i tom smislu došlo do napredovanja u tretmanu.

Znači, ukoliko želi, osuđeni Ulemek može da boravi van sobe u kojoj je smešten sedam sati dnevno” navode u saopštenju. Ističu da Ulemek svaki boravak van sobe provodi u društvu i interakciji sa jednim, dva ili tri osuđena lica, što kako dodaju jasno govori da nema govora o samoizolaciji i nehumanom tretmanu. Ulemek od aprila ove godine pohađa i specijalizovani program Opšti kognitivno – bihejvioralni program u cilju dodatne psihosocijalne podrške ovom licu, što je opet napredovanje u njegovom tretmanu. Pored navedenog, osuđeni je završio obuku za primenu osnovnih likovnih tehnika i omogućeno mu je pohađanje likovne sekcije po želji svakodnevno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!