Podeli vest

Prvi put posle pet godina, Japan više nema najmoćniji pasoš na svetu. Srbija se u odnosu na prošlu godinu pozicionira bolje

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

pasoš
Foto: Shutterstock

Svake godine konsultantska firma Henley & Partners rangira pasoše različitih zemalja u svetu na osnovu broja zemalja koje možete posetiti s njima bez vize. Kompanija za ovu svrhu koristi podatke Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj.

Šta tačno znači imati „vredan pasoš“? Pa, jednostavno rečeno, to znači da vaš pasoš može da vas odvede na najviše moguće destinacija, po mogućstvu bez potrebe vađenja vize. Ovo su najvredniji pasoši na svetu.

U novoj globalnoj rang listi, Singapur zauzima prvo mesto, a njegovi građani mogu bez viza da posete 192 od 227 zemalja.

Nemačka, Italija i Španija su na drugom mestu, sa bezviznim pristupom za 190 destinacija.

Japan je skliznuo na treće mesto, mesto koje zauzima zajedno sa šest drugih zemalja – Austrijom, Finskom, Francuskom, Luksemburgom, Južnom Korejom i Švedskom. Svi građani ovih zemalja mogu da posete 189 destinacija bez prethodne vize.

U međuvremenu, Velika Britanija je, nakon što je skliznu niz tabelu u prethodnih šest godina, skočila za dva mesta na četvrto mesto gde je bila 2017. Njeni građani – zajedno sa onima iz Irske, Danske i Holandije – mogu posetiti 188 zemlje bez viza.

SAD, s druge strane, nastavljaju sa sada decenijskim klizanjem niz indeks, skliznuvši za još dva mesta na osmo mesto, sa pristupom u 184 zemlje bez viza. Velika Britanija i SAD su zajedno držale prvo mesto na indeksu 2014. godine, ali su od tada u velikoj silaznoj putanji.

Australija je na šestom mestu, sa bezviznim pristupom u 186 zemalja.

Srbija napredovala na listi, ipak Rumunija, Bugarska i Hrvatska iznad nas

Srbija deli trideset osmo mesto sa Peruuom, a s našim pasošem je moguće posetiti 137 zemalja, bez vađenja vize. Jedna zemlja više u odnosu na prošlu godinu.

Rumunija, Bugarska i Monako dele 13 mesto, a sa njihovom pasošem bezvizno možete u 176 zemalja

Hrvatska je na 14 mestu i sa pasošem ove zemlje bez viza možete otići u 175 zemalja sveta

Tri najslabija pasoša na svetu

Avganistan je i dalje ukorenjen na dnu indeksa, sa skorom bezviznog pristupa od samo 27 zemalja, a malo iznad Avganistana su Irak (29) i Sirija (30) .


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: