U sporu oko dizajna Lego kockica, danska kompanija je postigla uspeh pred sudom EU. Sudije su danas u Luksemburgu odlučile da zaštita i dalje važi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Unsplash

Reč je o kockici sa četiri klipa u sredini, koji je Lego registrovao kao zaštićen 2010. godine. Lego vodi pravni spor sa nemačkom kompanijom Delta Sport Handelskontor, koja se, između ostalog, bavi i proizvodnjom igračaka. Delta se 2019. godine prijavila Kancelariji Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO) da ukloni zaštitu za Lego kocku.

Kancelarija je prihvatila zahtev: Sve karakteristike kockice su određene isključivo njegovom tehničkom funkcijom, odnosno da se figure mogu ponovo sklapati i rastavljati. Međutim, sud EU je poništio ovu odluku 2021. EUIPO je morao ponovo da odlučuje i ovog puta je odbio prijavu Delta sporta. Nemačka kompanija je podnela žalbu – ali bezuspešno. Sud EU je sada odbacio tužbu.

Takav dizajn se stoga može proglasiti nevažećim samo ako su sve njegove karakteristike isključene iz zaštite. Ali to ovde, po mišljenju sudija, nije bio slučaj. Izuzetak za zaštitu modularnih sistema takođe ne važi. Da bi se to desilo, kockica mora ispuniti određene zahteve, kao što su inovativnost i jedinstvenost. Delta Sport to nije dokazao, saopštio je sud. Na presudu se i dalje može uložiti žalba Evropskom sudu pravde


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: