Podeli vest

Vrućine mogu da  izazovu ozbiljne tegobe i kod potpuno zdravih osoba, a lekari upozoravaju na šta treba da obratite pažnju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: PixaBay

Posledice sunčanice i toplotnog udara sve su češći razlozi za obraćanje lekaru. Vrućine mogu da  izazovu ozbiljne tegobe i kod potpuno zdravih osoba, a lekari upozoravaju na šta treba da obratite pažnju i šta da uradite ako dođe do sunčanice ili toplotnog udara.

Mnogi to ne znaju, ali toplotni udar ne mora da nastane kao posledica direktnog izlaganja suncu. Može vam se dogoditi i u pregrejanom autu, ali i pri naglom izlaganju visokoj temperaturi.


Toplotni udar nastaje kao rezultat naglog, prekomernog povećanja telesne temperature na koju organizam ne može da se navikne. 

Posebno često se javlja kada je temperatura visoka, vlažnost velika, pa se telo manje znoji. Kada telo naglo podigne temperaturu to dovodi do disfunkcije centralnog nervnog sistema.

Simptomi toplotnog udara su žeđ, grčevi, jaka glavobolja, zujanje u ušima, slab i ubrzan puls, vrtoglavica, malaksalost, suva i crvena koža.

Toplotni udar nastaje naglo i bez najave – iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska. 


Ukoliko primetite da je osoba doživela toplotni udar, koji takođe mogu da prate simptomi delirijuma, osobu sklonite u hlad, počnite sa rashlađivanjem, stavite hladnu flašicu sa vodom ispod vrata i obavezno pozovite hitnu pomoć. Temperatura tela osobe koja je doživela toplotni udar mora se konstantno pratiti.

Kada je sunčanica u pitanju, simptomi su slični toplotnom udaru, ali sličniji potresu mozga i nisu nimalo bezazleni. Pospanost, ubrzan puls, plitko disanje jaka glavobolja, pojačano znojnoje, neki su od glavnih simptoma sunčanice. Ukoliko osoba ima ove simptome, važno je da se rashladi i popije što više tečnosti, pre svega vode, a zatim se javi lekaru.

Koliko god mislili da vaš odmor traje kratko i da želite da iskoristite svaki minut na suncu, imajte u vidu da izlaganje suncu bez zaštite u vidu šešira ili suncobrana može da upropasti vaš odmor i dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. 

Čak i ukoliko ste ovog leta kod kuće izloženi ste riziku od toplotnog udara, posebno ako klimu u vašim prostorijama ne prilagođavate spoljnoj temperaturi. Pre izlaska iz klimatizovane prostorije obavezno pojačajte temperaturu u prostoriji ili otvorite prozore.

Tokom leta sa sobom uvek nosite flašicu vode, pijte dosta tečnosti i vodite računa da nadoknadite kalijum i magnezijum, koje uz natrujum i hlor organizam leti naročito gubi.

Posebnu pažnju obratite na decu koja su izuzetno osetljiva na temperaturne razlike, obavezno im glavu zaštitite kačketom ili šeširićem.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: