Podeli vest

LFI vodi Žan-Lik Melanšon koji je na predsedničkim izborima u aprilu osvojio podršku 22 odsto birača i bio treći, iza Makrona i Marin le Pen

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pariz p
Foto: Pixabay

Stranka Zeleni postigla je dogovor sa krajnje levičarskom strankom Nepokorena Francuska (LFI) o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima u junu, uoči kojih levica nastoji da formira udruženi front protiv predsednika Emanuela Makrona.

LFI vodi Žan-Lik Melanšon koji je na predsedničkim izborima u aprilu osvojio podršku 22 odsto birača i bio treći, iza Makrona i kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen.

Makronu, koji je prošlog meseca osvojio drugi predsednički mandat, potrebna je većina u parlamentu za sprovođenje politike unapređenja ekonomske efikasnosti koja podrazumeva i planove za pomeranje starosne granice za odlazak u penziju (na 65 godina), prenosi Rojters.

Rane ankete uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani od 12. do 19. juna pokazuju da bi Makron to mogao da ostvari, ali opozicione stranke levog i desnog političkog spektra nastoje da sklapaju saveze u nadi da će se izboriti za kontrolu nad parlamentom i da će moći da predlože mandatara i budućeg premijera.

Adrien Katenan, poslanik LFI-a, ocenio je da je dogovor sa Zelenima “istorijski trenutak”, dok je lider stranke Melanšon pozvao sve stranke levog političkog spektra da udruže snage sa njegovim pokretom.

Sporazum LFI-Zeleni, prema kojem je Melanšon zajednički kandidat za premijera, uključuje i zajedničke ciljeve među kojima je i smanjenje starosne granice za odlazak u penziju na 60 godina, podizanja minimalne plate i ograničavanja cena osnovnih proizvoda, potvrdila je evropska poslanica LFI Manon Obri i istakla da će uslediti sporazumi sa drugim partijama levice.

Fabijen Rusel, koji se kandidovao za predsednika ispred francuske Komunističke partije, rekao je da je neminovan sporazum o pridruživanju levom bloku na parlamentarnim izborima.

Tokom jučerašnjeg prvomajskog protesta, Melanšon je primećen kako grli Olivijea Fora, šefa francuske Socijalističke partije, što je znak potencijalnog priblizavanja nakon što su razgovori između Melanšonove LFI i socijalista prekinuti prošle nedelje zbog razlika u stavu prema EU, napominje britanska agencija.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: