Podeli vest

Prvi dan redovnog junskog samita će biti posvećen situaciji u Ukrajini, kao i kandidaturama Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Uniji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brisel
Foto: Shutterstock

Lideri EU 27 u Briselu počeli su u popodnevnim časovima redovni junski samit čiji prvi dan će biti posvećen situaciji u Ukrajini, kao i kandidaturama Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Uniji.

Sada kada će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata, Evropska unija treba da se pripremi za proširenje, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc pre početka sastanka lidera EU.

Tokom samita razgovaraće se i o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju Evropske političcke zajednice koja bi, kako je zamišljeno, okupila zemlje evropskog kontineta oko koordinacije po pitanjima od zajedničkog interesa kao što su spoljna politika, energetika, migracije i drugo.

U Nacrtu zaključaka, koje bi lideri EU trebalo da usvoje sutra o Zapadnom Balkanu, ponavlja se podrška “perspektivi EU članstva za zemlje regiona”, poziva na nastavak reformi kao i na rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, uključujući i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: