Podeli vest

Na listi deficitarne radne snage u Austriji za 2023. se pored kuvara nalaze i elektromehaničari, diplomirani inženjeri i radnici u špediciji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Kompanija
Foto: Pixabay

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, te pored uobičajenih kuvara sada nedostaju i elektromehaničari, diplomirani inženjeri i radnici u špediciji.

Takođe nedostaju knjigovođe, medicinske sestre, te kadrovi u tehničkim zanimanjima. Savezna lista zanimanja u kojoj postoji deficit radne snage sadrži 100 profesija, a uz to postoji i 58 na regionalnim listama.

„Značajnim proširenjem liste deficitarnih zanimanja, pojačavamo naše napore da na što bolji način rešimo problem nedostajuće kvalifikovane radne snage“, naglasio je ministar privrede i rada Martin Koher.

On je ukazao da takozvana „crveno-belo-crvena karta“ treba da olakša dolazak radne snage iz inostranstva za deficitarna zanimanja.

Ove godine je u prvih deset meseci izdato 1.890 takvih radnih i boravivših dozvola, duplo više nego 2021.godine.

Ministarstvo privrede i rada objašnjava da za deficitarnu radnu snagu postoji mogućnost lakšeg dobijanja „crveno-belo-crvene karte“ i time pristup tržištu rada.

Svake godine, na kraju godine, Ministarstvo rada objavljuje listu deficitarnih zanimanja za iduću godinu. Prošle godine se na saveznoj listi našlo 66 deficitarnih zanimanja, a na regionalnoj 60.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: