Podeli vest

Ljubitelji čaja već dobro znaju šta je Matcha (Mača), a sada i većina koja posećuje evropske kafiće. Ova japanska reč, doslovno prevedena, znači „mleveni čaj“ – i upravo se o tome i radi – o fino mlevenom zelenom čaju za koji kažu da je zdraviji od kafe.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Proizvod iz Japana je sada se nalazi u svim zdravstvenim vodičima i ključni je sastojak muslija, smutija i kombinacija super hrane svih vrsta.

Zeleno zlato-zdravija zamena za kafu

Međutim , zeleno zlato je steklo svoje najveće ime do sada kao zamena za kafu . Konačno, u njemu ima i dosta kofeina. Mnogi bivši ljubitelji espresa okrenuli su leđa braon bujonu i prešli na matchi. Iz kog razloga?

„Mača je zdravija od kafe“, objašnjava nutricionista Kristin Brombah na pitanje. U različitim aspektima: „Poseduje mnoga antioksidativna i antiinflamatorna svojstva“, dodaje on.

U Matcha kofein deluje sporije

Pored toga, kofein je vezan drugačije nego u kafi i ima drugačiji fiziološki efekat: „Razvija se tokom dužeg vremenskog perioda i daje manje jak pritisak“, kaže Brombah. Zbog toga sa matchom nemate drhtavicu i manja je šanasa za lupanje srca”

Štaviše, nastavlja Brombah, postoje različite studije koje pripisuju pozitivne efekte matchi u smislu regeneracije, izgradnje mišića, gubitka težine ili oslobađanja od stresa. Ali: “Još uvek ima premalo dokaza.”

Ritual pripreme ga čini posebnim

„Matcha očigledno ima neke zdravstvene prednosti – a uz ritual pripreme savršeno se uklapa i kao piće za životni stil“, kaže Brombah.

Tradicionalno, matcha (jedan do dva grama) se prelije vrelom vodom (zagrejanom na oko 80 stepeni) u posebno dizajniranoj posudi („Chawan“) i zatim umuti dok ne postane penasta. Za to se koristi posebna metlica od bambusa („Chasen”). Za razliku od pripreme konvencionalnog čaja, ovde nema perioda natapanja jer se sav prah rastvara i konzumira. Prah ovog čaja ne mora da se meša samo u vodi, već i u voćnim sokovima, mleku i napicima koji zamenjuju mleko. Matcha Late (Matcha Latte) se etablirao kao pravo „in“ piće – neka vrsta milkšejka sa ovim prahom, koji uzgred ima odličan ukus i sa sojinim ili bademovim mlekom. U Japanu se zeleni čaj u prahu odavno koristi u mnogim proizvodima – od jogurta i sladoleda do čokolade, keksa i muslija. Koristi se i kao dragocen sastojak za oplemenjivanje drugih sorti čajeva.

Problem sa teškim metalima

Postoje i kritični glasovi o biljci. Na primer, nemački „Centar za potrošače” upozorava da matcha može da sadrži aluminijum i olovo, koji mogu da dospeju u listove čaja kroz zemlju.

Kompetentni centar „Matchaunion” dodaje i da se jeftine smeše često mešaju sa nezdravim aditivima.

Stoga treba voditi računa o kupovini organske matche sa takozvanim „ceremonijalnim kvalitetom“. Oni se održivo uzgajaju u Kjotu u Japanu i pažljivo su testirani na teške metale, radioaktivnost i pesticide, prenosi magazin “20ch”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: