Podeli vest

Iako je neaktivni način života – sedenje 10 ili više sati dnevno – povezan sa većim rizikom od ranog umiranja, čini se da čak i 20 do 25 minuta dnevno može ublažiti taj rizik, pokazuje studija objavljena u Britanskom časopisu za sportsku medicinu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

stres posao
Foto: Shutterstock

Istraživači iz više univerziteta, uključujući Univerzitet u Tromsu u Norveškoj i Univerzitet u Ohrusu u Danskoj, analizirali su podatke o 12.000 odraslih osoba starijih od 50 godina iz Norveške i Švedske.

Uporedili su njihove nivoe aktivnosti sa zdravstvenim ishodima kako bi utvrdili da li vežbanje može napraviti razliku u inače neaktivnom načinu života.

Otkrili su da su učesnici koji su redovno sedeli više od 12 sati dnevno imali 38% veću šansu da umru rano.

Međutim, taj zdravstveni rizik je ublažen ako su učesnici uspeli da dnevno provedu najmanje 22 minuta u umerno ili snažnoj aktivnosti, kao što su brza šetnja, lagano planinarenje ili vožnja bicikla, ili obavljanje kućnih poslova.

Ovi rezultati dopuna su rastućem broju dokaza da kratki udari vežbanja koji ubrzavaju rad srce mogu pomoći u ublažavanju ozbiljnih zdravstvenih rizika dugog sedenja tokom dana, piše Insider.

Istraživači su utvrdili da povećanje vremena provedenog u vežbanju ima veze sa sve manjim rizikom od smrti, bez obzira na to koliko sati dnevno provodimo sedeći.

Ovo je u skladu sa obimnim prethodnim dokazima koji sugerišu da je vežbanje korisno za zdravlje, donoseći prednosti kao što su bolje raspoloženje, više energije i manji rizik od bolesti poput bolesti srca i kancera.

Ali za ljude koji su manje aktivni, više kretanja čini se da ima značajnije zdravstvene koristi. Na primer, dodatnih 10 minuta vežbanja dnevno povezano je sa 15% manjim rizikom od smrti za ljude koji sede manje od 10 sati dnevno. Za ljude koji su više neaktivni, sedeći najmanje 10 i po sati dnevno, istih 10 minuta vežbanja povezano je sa 35% manjim rizikom od smrti.

Prošla istraživanja su takođe pokazala da male doze vežbanja mogu imati velike koristi. Studija objavljena u februaru otkrila je da je već samo 11 minuta vežbanja dnevno povezano sa manjim rizikom od rane smrti.

Podizanje ritma srca može poboljšati vaše zdravlje

Umerna fizička aktivnost obično se definiše kao aktivnosti koje povećavaju ritam srca, ali vam omogućavaju da razgovarate, uključujući brzu šetnju, vožnju bicikla ili čak igranje sa decom ili kućnim ljubimcima. Snažna aktivnost uključuje stvari kao što su planinarenje, penjanje stepenicama ili nošenje teških namirnica.

Dokazi sugerišu da malo intenzivnih vežbi može pomoći da iskoristite najviše iz kratkih udara vežbanja tako što će ubrzati rad srca i aktivirati mišiće.

Niska intenzivna fizička aktivnost poput šetnje takođe može da se isplati. Najnovije istraživanje je otkrilo da za ljude koji sede više od 12 sati dnevno, lagana aktivnost takođe može pomoći da se smanji rizik od ranog umiranja.

Ako ste potpuno neaktivni, najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje je da negde počnete, čak i ako je to samo šetnja do kraja bloka i nazad, rekli su stručnjaci za Insider.

Nedavna istraživanja sugerišu da šetnja može igrati veliku ulogu u prevenciji hroničnih bolesti, a koristi počinju već sa dodatnih 500 koraka dnevno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: