Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas, na prezentaciji i puštanju u rad sistema “Pronađi me” za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe, da spašavanje života dece mora da bude naš najvažniji zadatak u narednom periodu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

“I sebi i svima drugima iz državnih institucija i organa hoću da kažem-da tačno je, napravili smo stotine kilometara puteva i na hiljade mostova. Čak nismo uspeli ni da ih prebrojimo sve, ali hiljade mostova. A od svakog od tih mostova, koji su strašno važni i od svakog od tih hiljada kilometara puteva je važniji život jednog deteta i o tome moramo da razmišljamo mnogo više. I čini mi se da to mora da bude naš najvažniji zadatak u narednom periodu”, rekao je Vučić u Palati Srbija. Vučić je čestitao svima koji su učestvovali na tom značajnom projektu i istakao da je to veliki uspeh za našu zemlju.

Gašić: MUP nije imao dilemu oko uvođenja sistema za obaveštavanje javnosti

Ministar unutrašnji poslova Bratislav Gašić izjavio je danas da, nakon konsultacija sa stručnjacima MUP-a, pre osam meseci, policija nije imala nijednu dilemu da je potrebno učiniti sve za pronalaženje načina da sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnika, zaživi u Srbiji kako bi bili još efikasniji u pronalaženju nestale dece.

“Deca su najranjivija i najosetljiviji deo našeg društva i na nama je da učinimo sve da im obezbedimo sigurno detinjstvo i omogućimo im još sigurniji put kojim koračaju ka budućnosti”, rekao je Gašić prilikom prezentacije i puštanja u rad sistema “Pronađi me” za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnika.

Ministar je istakao podatak da je procena pronalazaka nestale dece u Srbiji 99,2 odsto. Kako je rekao, “sistem “Pronađi me” predstavlja dodatni mehanizam potrage za nestalim licima mlađih od 18 godina i imaće važnu ulogu u slučajevima u kojima bude procenjeno da obaveštavanje javnosti može doprineti bržem pronalasku”.

On je objasnio da postoje situacije kada objavljivanje podataka o nestanku deteta otežava, ometa rad policije i predstavlja opasnost za žrtvu i da će zbog toga, “načelnici policijskih uprava donositi odluku o pokretanju sistema na osnovu jasno definisanih poruka”.

Naglasio je da je danas veliki dan za Srbiju i svu našu decu, “pošto znaju da će ubuduće svi zajedno brinuti o njihovoj sigurnosti”. Ministar je istakao da će sistem značajno povezati kompletnu zajednicu. “Naučićemo da više verujemo jedni drugima i da se oslanjamo jedni na druge. Bezbednost dece je u vrhu liste prioriteta MUP-a. MUP ima kapacitete, znanje i volju kada je zaštita dece u pitanju”, rekao je Gašić.

Sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da će se Amber Alert sistem “Pronađi me” razlikovati od sličnih sistema u svetu po tome što se radilo na prevazilaženju problema i manjkavosti koje su druge zemlje imale, ali i da je taj sistem prilagođen uslovima u Srbiji.

“Smatram da će naš sistem zaista dobro raditi, jer smo ga mi podredili našem podneblju i onome što vidimo da jeste problem kada pričamo o nestancima naše dece. Moram reći da je sistem “Pronađi me” prvi u regionu i u većem delu zemalja Evrope”, rekao je Jurić za Tanjug.

Mediji će prekidati program i objavljivati podatke o nestalom detetu

Jurić je objasnio da će se prva faza pokretanja sistema sastojati od toga što će mediji prekinuti emitovanje svojih programa u prvih osam sati na 30 minuta.

Jurić je naveo da će zatim mobilni operateri poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Informaciju o nestanku dobija i aerodrom, železničke i autobuske stanice

Dodao je da će JP “Putevi Srbije”, aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivati na ekranima informaciju o nestanku deteta.

Postoje uslovi za pokretanje sistema

Na pitanje koji su kriterijumi za pokretanje sistema, Jurić je naglasio da sistem ne može biti pokrenut sa svakim prijavljenim nestankom, već moraju biti ispunjeni određeni uslovi.

“Ukoliko je dete mlađe od sedam godina, sistem će se automatski pokrenuti. Takođe će se pokrenuti ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, kao i u situaciji da se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti”, objasnio je Jurić.

On je istakao da će policija isključivo voditi računa o pokretanju i prekidu sistema.

U potragu se uključuju i građani, tržni centri, banke…

Prema rečima Jurića, druga faza nadogradnje sistema će početi odmah nakon prve faze i ona će uključiti druge činioce koji treba da učestvuju u širenju informacija o nestalom detetu.

“Tu pre svega mislim na tržne centre, na benzinske pumpe, dakle naftne kompanije, tu će biti banke i druga mesta gde je velika frekvencija ljudi. Ali ono što je takođe jako važno reći je da ćemo u toj drugoj fazi uključiti i društvene mreže”, naveo je Jurić.

Jurić je rekao da je prema njegovim saznanjima, MUP već u kontaktu sa kompanijom “Meta” kako bi se rešio problem odgovornih lica koja će garantovati da se objava o nestanku povuče kada dete bude pronađeno.

“Ono što je nedostajalo i što još uvek nedostaje u Srbiji po pitanju društvenih mreža su odgovorna lica koja mogu garantovati da kada se povuče objava i kada je dete pronađeno, da će svi ti podaci biti povučeni i da nema nikakve opasnosti po zaštitu ličnih podataka”, objasnio je Jurić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…