Podeli vest

Zemlje Afrike i Latinske Amerike su se zasitile kolonijalizma vodećih zapadnih zemalja, ocenio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko/File

“Do sada je malo pažnje posvećeno dijalogu na nivou sindikata sa afričkim kontinentom. Africi je potreban širok spektar naših dobara, rada, usluga i tehnologija. Africi je, kao i Latinskoj Americi, već dosta kolonijalizma iz vodećih zapadnih zemalja”, rekao je on.

Lukašenko je dodao da je za uspostavljanje saradnje sa afričkim zemljama potrebna automatizacija.

Prema njegovim rečima, aktuelna politička situacija nas tera da razmišljamo o tome sa kojim državama treba da gradimo zonu slobodne trgovine, prenosi agencija Belta.

“Međutim, rad na partnerstvu sa trećim zemljama, po našem mišljenju, treba da se sistematizuje. U sadašnjim geoekonomskim realnostima, potrebno je jasno razumeti sa kojim zemljama, kojim redosledom i u kom vremenskom okviru ćemo formirati zonu slobodne trgovine, a sa kojim potencijalnim partnerima ćemo se ograničiti na interakciju u okviru memoranduma“, rekao je predsednik Belorusije.

On je podsetio na punopravni trgovinski sporazum sa Iranom, napominjući da EAEU gradi obostrano korisnu saradnju sa perspektivnim prijateljskim zemljama: Indonezijom, UAE, Mongolijom.

Beloruski lider je dodao da protivnici EAEU pokušavaju da izoluju zemlje unije od novih tehnologija.

“Važno je da sistematizujemo rad na negovanju partnerskih odnosa između EAEU i trećih zemalja. Naši geopolitički protivnici pokušavaju da nas izoluju od naprednih tehnologija i premijum tržišta, da sputaju naš razvoj. Ali, uprkos tome, mi dosledno idemo napred”, zaključio je Lukašenko.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ