Barbika koja je bila u svemiru biće prvi put izložena javnosti u okviru predstojeće izložbe Muzeja dizajna u Londonu povodom obeležavanja 65. godišnjice svetski poznatog brenda lutaka.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

BARBI
Foto: Pixabay

Lutka sa likom astronauta Evropske svemirske agencije (ESA) i prve evropske žene komandanta Međunarodne svemirske stanice (ISS), Samante Kristoforeti, provela je sa njom šest meseci u orbiti oko Zemlje na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) 2022. godine, prenosi BBC.

U aprilu 2022, Kristoforeti se vratila na ISS za svoju drugu misiju, Minerva, i tokom misije je izvela svoju prvu svemirsku šetnju, postavši prva Evropljanka koja je to učinila, navodi ESA.

Tokom svog boravka u orbiti, odgovarala je na pitanja pet mladih devojaka, uključujući i zašto je želela da postane astronaut, a video snimci razgovora biće prikazani na izložbi.

“Mislim da je veliko dostignuće za celokupni tim što će ova Barbi lutka biti izložena i mnogo više ljudi će je videti na ovoj izložbi”, rekla je Kristoforeti (47), koja je bivši borbeni pilot italijanskih vazduhoplovnih snaga. 

Kompanija igračaka Matel, koja proizvodi Barbi, i ESA, su lansirale Barbi lutku Samanta Kristoforeti 2021. godine povodom Svetske nedelje svemira, s ciljem da se devojčice podstaknu da postanu “sledeća generacija astronauta, inženjera i svemirskih naučnika”, navodi ESA na


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: