Podeli vest

Mađarska je izmenama Zakona o lokalnim porezima, koje stupaju na snagu 1. septembra, zabranila naplatu poreza na poljoprivredno zemljište.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

poljoprivreda
Foto: Pixabay

Na samu najavu nekih lokalnih samouprava da bi mogle da uvedu ovaj namet, kako bi dopunile budžet, reagovali su madjarska vlada i parlament.

“U Mađarskoj se na poljoprivredno zemljište do sada nije plaćao porez, ali su pojedine lokalne samouprave htele da uvedu ovaj namet kako bi dopunile svoje prihode. To je izazvalo veliku pobunu poljoprivrednika, pa je vlada morala da reaguje. Donet je zakon koji zabranjuje bilo kojim organima vlasti da oporezuju poljoprivredno zemljište, jer je nacionalni interes da zemlja bude obrađena i da mađarski poljoprivrednici budu konkurentni na tržištu“, rekao je za RTS predstavnik srpske zajednice u parlamentu Mađarske Ljubomir Aleksov.

Kako je rekao, to što je Mađarska članica Evropske unije ima prednosti s jedne strane, ali sa druge strane tu važe rigorozna pravila koja moraju da se poštuju.

Na pitanje da li bi u Srbiji mogao da se ukine porez na poljoprivredno zemljište, stručnjak za porez Đerđ Pap kaže da bi ukidanje poreza na imovinu na poljoprivredno zemljište po ugledu na Mađarsku bilo neko olakšanje.

“Iako taj porez nije veliki u apsolutnom iznosu, imajući u vidu stalne teškoće individualnih poljoprivrednih proizvođača u svom poslovanju, ipak, bi im to, pretpostavljam, nešto značilo”, naveo je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: