Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je večeras da raspušta vladu te zemlje i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

”Odlučio sam da vam vratim izbor za budućnost parlamena. Odluka je ozbiljna i teška, ali pre svega je čin poverenja”, rekao je Makron u video obraćanju nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament, na kojima je njegova stranka ”Preporod” pretrpela poraz od krajnje desne stranke “Nacionalno okupljanje” Marin Le Pen.

Makron je istakao da je na izborima za Evropski parlament ”naučena glavna lekcija”, odnosno da ”partije koje brane Evropu” nisu ostvarile dobre rezultate.

”Ova odluka bolja je od svih aranžmana, svih iznuđenih rešenja. Čuo sam vašu poruku i na nju ću odgovoriti. Znam da mogu da računam na vas. Francuskoj su potrebne jasne većine u harmoniji i spokoju. Biti Francuz znači izabrati da pišete istoriju umesto da samo u njoj učestvujete”, rekao je francuski predsednik.

Prema trenutnim rezultatima, Makronov “Preporod” osvojio je 15,2 odsto glasova, dok je “Nacionalno okupljanje” osvojila je oko 32 odsto glasova, što je povećanje za 10 odsto u odnosu na poslednje izbore za Evropski parlament ​​2019. godine, što je postavlja kao favorita na predsedničkim izborima 2027. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…