Ministar finansija Siniša Mali poručio je danas, nakon obilaska pripremnih radova na lokaciji budućeg kompleksa za Ekspo 2027, da su finansije Srbije stabilne i da neće biti problema sa finansiranjem ovog projekta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Mali je nakon obilaska područja na kojem će biti izgrađen sajamski prostor, Nacionalni stadion, rezidencijalni kompleksi i akvatik centar rekao da projekat Ekspo predstavlja veliku odgovornost da se u kratkom vremenskom periodu završe svi objekti.
On je istakao da je teren u Surčinu veoma zahtevan i da je potrebno nasuti između jedan i tri metra kamena, peska i zemlje kako bi se ceo teren izravnao.
“Na kraju ovog projekta imaćemo oko 4,5 miliona kubika nasutog peska i 930 hiljada kubika kamena”, precizirao je on.
Mali je rekao da se na prostor budućeg Ekspo kompleksa dovodi sva potrebna infrastruktura kako bi radovi izvan zemlje krenuli na proleće.


Mali je naglasio da će u Surčinu biti izgrađen “jedan novi grad”.
“Svaki cilj koji postavili do sada i svako obećanje koje smo dali ispunili smo u dinar i u dan, nema razloga da obećanje koje smo dali da ćemo biti spremni do decembra 2026. ne ispunimo”, poručio je Mali.
On je ponovio da je Ekspo prema njegovom sudu najveća razvojna šansa Srbije, a da će događaj 2027. godine biti prava šansa da se predstavi sve što je urađeno.


“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je predstavio program “Skok u budućnost 2027. godine”. “Uložićemo ogroman novac ali je potrebno da se svi zajedno potrudimo da nam Srbija izgleda potpuno drugačije. Da uložimo u obrazovanje, kulturu, pruge i puteve. Da podignemo plate na 1.400 evra u proseku 2027. godine. Da nam prosečna penzija bude 650 evra. Minimalna zarada takođe 650 evra. Da završimo izgradnju mreže autoputeva, mreže brzih saobraćajnica”, rekao je on.

Takođe, Mali je dodao da, ako uspemo u svemu tome, 2027. godine imaćemo bruto domaći proizvod od preko 92 milijarde evra.
“Poređenje radi, samo 2012. godine taj BDP bio nam je samo 33 milijarde. Prošle godine, 2023, prešli smo nivo od 69 milijardi, ali ako samo bude malo bolja geopolitička situacija, ako možda budemo bili i malo vredniji i posvećeniji, možda i dođemo do te magične brojke od 100 milijardi evra 2027. godine našeg bruto domaćeg proizvoda”, istakao je on.


Naveo je da projekat izgradnje vredi oko 1,7 milijardi evra i da će dodatno podstaći građevinsku industriju.
“Projekti, kao što je Ekspo, daće nam mogućnost da poguramo našu privredu, našu građevinsku industriju, da učinimo našu zemlju atraktivnijom, da nam dođe još više stranih investitora, da otvaramo još više fabrika kako bismo smanjivali nezaposlenost, kako bi nam rasle plate”, rekao je ministar.


Zato je, prema njegovim rećima, program “Skok u budućnost” upravo usmeren na to da cela Srbija ide napred i da razvija i ulaže u škole i fakultete, veštačku inteligenciju, “da ulaže u ljude na kraju krajeva, osim infrastrukture, puteva, železnice i svega ostalog”.
“Od 2020. godine traje kriza u svetu, krenula je sa koronom, pa nakon toga je usledila energetska kriza, konflikt u Ukrajini, veliki problemi u snabdevanju, sad imate sukob takođe pored obala Jemena, dakle, sve to utiče na stabilnost, sve to utiče na neku ravnotežu, neki balans u svetu. Svaki taj šok negativno utiče i na rast i na razvoj i na planirane investicije i na kraju krajeva na dozu optimizma koju treba da imate u celom svetu, da bi svet išao napred. To me brine najviše. Ja se nadam da će razum biti taj koji će preovladati i da ćemo imati mir”, poručio je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: