Podeli vest

Siniša Mali izjavio je da Srbija zauzima visoko mesto u Evropi po pitanju digitalne ekonomije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sinisa Mali
Foto: Tanjug/Zoran Zestic/Arhiva

 Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, povodom objave Komisije za hartije od vrednosti Srbije da je odobrila izdavanje prvog digitalnog tokena u našoj zemlji, da je to još jedna dobra vest i dokaz da Srbija zauzima visoko mesto u Evropi po pitanju digitalne ekonomije.

“Zahvaljujući inovativnom zakonskom okviru koji smo stvorili donošenjem Zakona o digitalnoj imovini, odobreno je izdavanje prvog digitalnog tokena u našoj zemlji. Izdavalac ovog tokena je kompanija Finspot d.o.o., inovativna ”fintek” kompanija čiji faktoring proizvodi i rešenja direktno utiču na jačanje srpskog finansijskog sistema i likvidnosti naše privrede”, rekao je Mali Tanjugu.

Istakao je da to nije samo dokaz da Srbija zauzima visoko mesto u Evropi po pitanju digitalne ekonomije, već i da domaća privreda prepoznaje napore Vlade Srbije da stvori nove mogućnosti za njen razvoj i rast kroz tehnološke inovacije u oblasti finansija.

Kroz implementaciju Strategije za razvoj tržišta kapitala, nastavićemo sa otvaranjem novih mogućnosti za investicije, zatim razvoj fintek industrije i poboljsanje životnog standarda građana, poručio je ministar Mali.

Komisija je društvu Finspot d.o.o. Beograd odobrila objavljivanje belog papira za inicijalnu ponudu 35.250 Finspot faktoring tokena, nominalne vrednosti 1.000 dinara, a ukupne vrednosti inicijalne ponude od 35,25 miliona dinara.

Digitalni token je vrsta digitalne imovine i označava nematerijalno imovinsko pravo koje u digitalnoj formi predstavlja jedno ili više drugih imovinskih prava.

Zakon u Srbiji prepoznaje dve vrste digitalne imovine: virtuelne valute i digitalne tokene.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: