Podeli vest

Na predstavljanju Nacionalnog izveštaja o ljudskom razvoju za Srbiju 2022. godine Kisić je rekla da je problem depopulacije neiscrpan i aktuelan već decenijama

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kisić
FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJA / ÐORÐE KRSTIC

 Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, istakla je danas da je Vlada Srbije posvećena iznalaženju različitih rešenja sa ciljem usporavanja ili ublažavanja posledica demografskih promena i uklanjanju najznačajnijih faktora koji do njih dovode.

Na predstavljanju Nacionalnog izveštaja o ljudskom razvoju za Srbiju 2022. godine: “Ljudski razvoj kao odgovor na demografske promene”, Kisić je rekla da je problem depopulacije neiscrpan i aktuelan već decenijama i da predstavlja jedan od glavnih prioriteta rada Vlade Srbije i u narednom periodu.

Kako je navela, Srbija ovim izveštajem, kojim se sagledava fenomen depopulacije na sveobuhvatan način, iskazuje spremnost da se uključi u borbu za najvredniji resurs današnjice – ljude i njihov potencijal, kao osnove razvoja svakog modernog društva, saopštilo je Ministarstvo,

Kisić je podsetila da je Srbija mnogo toga uradila na podsticaju nataliteta kroz podršku porodicama i majkama, kao što su povećanje finansijske podrške, posebno za prvo dete, podrška parovima pri vantelesnoj oplodnji, finansijska podrška majkama za kupovinu stana, a kako je dodala, nastaviće i da na tržište rada, kroz aktivne mere zapošljavanja, još intenzivnije uključuje i teže zapošljive kategorije stanovništva.

Ocenila je da je od velikog značaja i Zakon o socijalnom preduzetništvu, kojim se po prvi put na sveobuhvatan način uređuje oblast socijalnog preduzetništva i podstiče njegov dalji razvoj.

Kisić je istakla da je mnogo urađeno i na uključivanju mladih na tržište rada, posebno kroz program „Moja prva plata“, a predstoji i implementacija programa „Garancija za mlade“.

“Cilj Vlade Srbije je usmeravanje svih kapaciteta ka poboljšanju demografske slike, podsticaju rađanja, negovanju porodica, briga o starima, stvaranju ambijenta za unapređenje kvaliteta života naših građana, kako bi naša Srbija bila još jača i naprednija“, zaključila je ministarka Darija Kisić.

Izradu Nacionalnog izveštaja o ljudskom razvoju za Srbiju 2022. godine, pokrenuli su Vlada Republike Srbije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA).


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: