Podeli vest

Minista Mali je rekao da će sutra imati sastanak sa MMF-om na kome će se razgovarati o bržem rastu penzija po “švajcarskoj formuli plus”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sinisa Mali
Foto: Tanjug/Zoran Zestic/Arhiva

Minista finansija Siniša Mali najavio je da će sutra imati sastanak sa predstavnicima MMF o izmeni švajcarske formule za usklađivanje rasta penzija, kako bismo uveli “švajcarsku formulu plus”, da bi penzije mogle brže da rastu i bolje prate rast zarada.

Mali je rekao da će penzije biti usklađene u dva navrata, u oktobru ili novembru i januaru i da će penzije biti povećane između 18 i 20 odsto.

Minista Mali je rekao da će sutra imati sastanak sa MMF-om o promeni fiskalnog pravila za švajcarsku formula zbog rasta inflacije.

Vodeći odgovornu ekonomsku politiku došli smo do toga da je udeo penzija u BDP-u 9,2 odsto i naša želja je da se uvede novo fiskalno pravilo, kazao je Mali za TV Hepi.

“I da ukoliko imate udeo penzija ispod 10 odsto BDP-a, da imate pravo na vanredno usaglašavanje ili vanrednu ideksaciju penzija do 10 odsto. Ako su vam penzije između 10 i 10,5 odsto BDP-a da usklađujete penzije sa rastom prosečnih zarada. Između 10,5 i 11 odsto da to bude švajcarska formula i iznad 11 odnosno kako ne bi prešlo 11 odsto – da usklađujemo penzije sa inflacijom. Sa željom da rast penzija prati rast prosečne plate”, objasnio je Mali.

Kako je rekao, sa ovakvim pristupom ostvarujemo cilj da dostignemo 2026. prosečnu penziju od 450 ili 500 evra i da imamo 1.000 evra prosečnu platu u Srbiju.

Podseća da sadašnja švajcarska formula predviđa usklađivanje rasta penzija 50 odsto sa inflacijom i 50 odsto rasta prosečne zarade i navodi da je to sjajna formula u stabilnim uslovima, ali ne i kada je uvećana inflacija.

Mali je naglasio da je rast prosečne zarade i dalje brži od inflacije i da je cilj da se zaštiti standar penzionera.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: