Podeli vest

Severna Koreja je danas izvestila o izbijanju neidentifikovane crevne epidemije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kina
Foto: Shutterstock

Severna Koreja je danas izvestila o izbijanju neidentifikovane crevne epidemije, što bi potencijalno moglo da poveća pritisak na zdravstveni sistem zemlje koja je već u izolaciji i koja se bori sa zvanično prvim talasom infekcija kovid-19.

Severnokorejski lider Kim Džong Un poslao je juče lekove u lučki grad Haeju, kako bi što pre pomogao pacijentima koji boluju od „akutne infekcije creva“, navodi severnokorejska državna agencija KCNA, prenosi Rojters.

Nije prijavljen broj obolelih, niti pojašnjeno o kakvoj se tačno bolesti radi, osim da se odnosi na gastrointestinalni trakt.

„Kim je naglasio potrebu da se epidemija obuzda u najranijem mogućem roku preduzimanjem dobro osmišljenih mera za stavljanje u karantin sumnjivih slučajeva, kako bi se temeljno obuzdalo njeno širenje, uz njihovo potvrđivanje epidemiološkim pregledom i naučnim testovima“, izvestila je KCNA.

Prijavljena nova epidemija dolazi u trenutku kada se zemlja bori sa prvim talasom kovid-19 infekcija, uz proglašeno vanredno stanje prošlog meseca, zbog zabrinutosti usled nedostatka vakcina i medicinskih zaliha.

Severna Koreja je danas prijavila još 26.010 ljudi sa simptomima groznice, a ukupan broj obolelih od groznice širom zemlje od kraja aprila je blizu 4,56 miliona.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa ovom epidemijom je 73, a Pjongjang svakodnevno objavljuje broj pacijenata sa groznicom, a ne pacijenata sa virusom kovid-19, zbog očiglednog nedostatka kompleta za testiranje, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: