Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga biti potpisano više od 29 sporazuma o saradnji i najavio veliku investiciju jednoj veoma perpsekivnoj oblasti o kojoj će biti više reči tokom sutrašnjeg dana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Mali je za RTS rekao da je razgovor Si Đinpingom prilika da se sumira sve što je urađeno u prethodnom periodu.

Podsetio je da je i sam Si u autorskom tekstu u “Politici” pisao o uspešnoj saradnji Kine i Srbije, koja uključuje Železaru Smederevo, brzu prugu koja će povezati Beograd i Budimpeštu, ali i druge kineske investicije i fabrike u Srbiji.

“To je rezultat naše saradnje sa Kinom i njihove politike da se ne mešaju unutrašnje političke stvari, već rade na projektima koji doprinose građanima Srbije”, naglasio je Mali.

Mali je istakao da kineske fabrike zapošljavaju građane Srbije, redovno isplaćuju plate, poreze i doprinose i doprinose izvozu.

Dodao je da je izvoz Srbije prošle godine bio veći od 40 milijardi evra i da je veliki broj kineskih investicija usmeren upravo na izvoz.

“To je win-win situacija”, rekao je Mali.

Rast izvoza, pad nezaposlenih, punjunjenje budžeta Mali je označio kao priliku za nove investicije i dalje podizanje plata, penzija.

Istakao je da je Srbilja opredeljena za dalje privlačenje investicija, ali i da utiče na razvoj veštačke inteligencije i inovativnih delatnosti, najavljujući veliki broj sporazuma koji će biti potpisani tokom sutrašnjeg dana.

“Imamo 29 sporazuma koji se potpisuju u prisustvu oba predsednika, kao i komercijalne sporazume između privatnih kompanija u oblasti zdravstva, biotehnologije, poljoprivrede i u drugim sektorima, koji će doprineti daljem rastu Srbije i otvaranju najvećeg i verovatno najpotentnijeg tržišta u svetu u ovom trenutku”, naglasio je Mali.

Dodao je da će prvi deo Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom zaživeti 1. jula i na pitanje šta će država da uradi kako bi zaštitila srpske proizvođače, Mali je istakao da je pri sklapanju sporazuma Srbija veoma pažljivo analizirala svaki proizvod obuhvaćen sporazumom.

Dodao je da je država nastojala da omogući uvoz i smanjenje cena onih proizvoda koji doprinose daljem rastu i razvoju srpske industrije, a da sa druge strane zaštiti one koji su najmanje konkurentni.

“Mi smo se trudili da omogućimo uvoz onih proizvoda gde ne postoji domaća proizvodnja. Tako smo i radili, gde ne postoji domaća proizvodnja u ovom trenutku, ne ugrožavate nikoga. Samo što jeftinijim uvozom možete da utičete na to da cena tih proizvoda ide dole”, rekao je Mali.

Podsetio je da postoje tri faze primene sporazuma u narednih 15 godina, da prva faza stupa 1. jula, sledeća za 5 godina, pa za 10 godina i ocenjuje da ima dovoljno vremena da se cela srpska ekonomija prilagodi tome.

Mali je podsetio i da Srbija ima sporazume sa CEFTA, EU, Evroazijskom unijom, sa Turskom, kao i da je u procesu sklapanja sporazuma sa Egiptom, Južnom Korejom i UAE.

Mali je istakao da Srbija ne smatra da je protekcionizam rešenje i da okretanjem protekcionizmu države na dugi rok gube ekonomsku bitku.

“Zamislite da sve što proizvedemo ovde, može da ide u Kinu bez tih carina. Ogroman potencijal za našu poljoprivredu i za razne druge grane, kao što je farmaceutska”, naveo je Mali i poručio da je taj sporazum o slobodnoj trgovini najveća razvojna šansa naše privrede u narednih 10 do 15 godina.

Rekao je da su važne i ekonomska i politička dimenzija posete kineskog predsednika Sija, istakao je da postoji vrlo veliko poverenje između dve zemlje i međusobno poštovanje teritorijalnog integireta, navodeći kao primer to što Srbija podržava politiku jedne Kine, dok Kina ne priznaje tzv. Kosovo.

“Ekonomija je za nas prioritet, zato što želimo da nam se Srbija razvija, da nam rastu plate, da nam rastu penzije, da svako malo otvaramo nove kilometre autoputeva, brzih pruga… Tvrdim da je dolazak Si Đinpinga par ekselans šansa za Srbiju, veliki simbol saradnje sa najmnogoljudnijom i najpotentnijom zemljom kada je ekonomija u pitanju i s obzirom na njihov trend rasta i razvoja, nama otvara ogromne šanse u narednim godinama”, zaključio je Mali.

Poseta predsednika Kine potvrđuje ugled koji Srbija ima u svetu

  • Ministar finasija Siniša Mali ocenio je danas da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu pitanje iskrenog prijateljstva Srbije i Kine i dva predsednika, a sama činjenica da dolazi već drugi put, samo pokazuje ugled koji Srbija ima u svetu, ugled zasnovan na odgovornoj ekonomskoj politici, ali u međunarodnim odnosima. Mali je, gostujući na RTS-u, podsetio da je Kina jedna od dve najmoćnije sile sveta i po BDP-u i po broju stanovnika, kao i po potencijalu tržišta. “Ali ovo je, po meni, najveći državnik, najvažniji i najmoćnije zemlje koji je u Srbiju došao u poslednjih nekoliko godina. I to samo još jednom pokazuje ugled koji Srbija ima u svetu, ugled koji je zasnovan i na odgovornoj ekonomskoj politici, ali takođe i na odgovornoj politici kada su međunarodni odnosi u pitanju”, rekao je Mali.

Naglasio je da je neverovatna čast da dva puta u jednu zemlju od 6,5 miliona ljudi, u Srbiju, dođe kineski predsednik.

“Svi hoće da kineski predsednik dođe u njihovu zemlju. Od Velike Britanije, od Francuske, od Nemačke, od svih mogućih i većih razvijejnijih zemalja nego što to Srbija. Ali kineski predsednik je drugi put došao u Srbiju i to je došao kada je na evropskoj turneji tokom koje je posetio u samo tri zemlje -Francusku, Srbiju i Mađarsku”, rekao je on.

Dodao je da je svaka poseta svakog državnika veoma važna za Srbiju i podsetio da sve veći broj državnika dolazi u Beograd, zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Vučića.

“Srbija ekonomski raste, ekonomski napreduje, mi smo interesantniji za sve, a takođe želimo i da razvijamo ekonomsku saradnju sa svima”, rekao je Mali.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finasija je podsetio da ovo nije prvi put da će se Vučić i Si sresti i naglasio da se rezultati saradnje mogu videti.

Mali je podsetio da je Srbija, 2016. godine, kada je Si Đinping prvi put došao u Beograd, bila suočena sa fiskalnom konsolidacijom, nakon veoma teškog perioda “u kojem smo bili na ivici bankrota 2012. godine”.

Podsetio je da je Srbija tada imala i dva velika problema koja su predstavijena predsedniku Siju, Železaru Smederevo i RTB Bor.

“Železara Smederevo je pravila gubitke, negde oko 10 miliona dolara mesečno, RTB Bor, je takođe bio u problemu, prethodna vlada je htela da gaji kirkiriki. Molba predsednika Vučića predsdniku Siju bila je da dovede investitore iz Kine, ako mogu da ta dva velika giganta podignu na noge”, podsetio je Mali.

Kako je rekao, osam godina kasnije RTB Bor, koji je bio na ivici zatvaranja u stečaju i Železara Smederevo postali su drugi i treći najveći izvoznik iz Srbije.

Naveo je da RTB Bor i Železara Smederevo zapošljavaju po 5.000 ljudi direktno, da je prosečna zarada u Železari Smederevo 100.000 dinara, a u RTB Boru Ziđinu 144.000 dinara.

Podsetio je da je reč i o dve ogromne investicije u opremu i u novu tehnologiju.

“Od dva gubitaša imate dva lidera, dva nosioca ekonomskog rasta i razvoja naše zemlje. Dakle, to je značaj dolaska Si Đinpinga”, rekao je Mali.

Podsetio je i koliko se Kina promenila i da je od 1980. godine udeo te zemlje u svetskom BDP-u bio 2,7 odstso, a Evropske unije ili Evrope u isto vreme oko 28-29 odsto.

“Danas je udeo izjednačen. Kina je porasla na 18-19 odsto, Evropa se smanjila na 18-19 odsto i trend je takav da Kina raste”, rekao je Mali.

Srbija važna Kini kao dominantno tržište Zapadnog Balkana

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija važna za Kinu kao dominantna ekonomija Zapadnog Balkana i da će se tokom sutrašnje posete predsednika Kine Si Đinpinga Beogradu najviše razgovarati o visokotehnološkim investicijama Kine u Srbiju.

“Nije u pitanju broj ljudi. Srbija je dominantna ekonomija na Zapadnom Balkanu i ako iko želi da ima bilo kakav uticaj u ovom delu Evrope, mora da ima saradnju sa našom Srbijom. Kina je tako odlučila”, rekao je Mali za RTS.

On je istakao da je Srbija, od početka inicijative ”Jedan pojas, jedan put” koju zastupa Narodna Republika Kina, bila deo toga kao partner.

Takođe, istakao je, Srbija se odnosi prema kineskim partnerima tako da se oni osećaju kao kod kuće.

“Oni su ovde u prijateljskoj zemlji. Srbija nema vizni režim sa Narodnom Republikom Kinom. Dakle, mi smo potpuno otvoreni njihovim investicijama. A imajte u vidu, kada pogledate zapadne zemlje, s jedne strane, hoće i bore se za svaku kinesku investiciju, s druge strane, pojavljuju se i barijere kineskim investicijama i investitorima. I videli smo kvote za čelik. U Srbiji to nemate”, poručio je Mali.

Kako je istakao, u trenutnim geopolitičkim odnosima u svetu mnogo je važno da imate prijatelje i ti prijatelji se, kako je rekao, ne mere veličinom tržišta.

“Jeste Srbija mala u odnosu na kinesko tržište, ali još jedan put, u ovom delu Evrope, na Zapadnom Balkanu, mi smo dominantni, a naša perspektiva rasta je velika, jer rastemo brže nego što je evropski prosek”, naglasio je Mali.

On je podsetio da je Srbija, u vreme kada ju je predsednik Si prvi put posetio 2016, bila u periodu fiskalne konsolidacije nakon veoma teškog perioda koji je prošla, i da smo imali dva velika problema koje smo predstavili predsedniku Si Đinpingu, a to su bili Železara Smederevo i RTB Bor.

“Molba predsednika Vučića prema predsedniku Siju je je bila da dovede investitore iz Kine, ako mogu da ta dva velika giganta podignu na noge. I evo, samo osam godina kasnije od njih vi imate prvog, drugog i trećeg najvećeg izvoznika iz Srbije”, rekao je Mali.

On je naglasio da se i ekonomska politika Srbije promenila.

“Kada je svaki četvrti građanin bio nezaposlen 2012, mi smo insistirali da privučemo radno intenzivnije investicije kako bi zaposlili što više ljudi. Kako je stopa nezaposlenosti 9,1 odsto, na istorijskom minimumu, kako plate rastu, polako privlačimo kapitalno intenzivne investicije – visoku tehnologiju, inovacije, veštačku inteligenciju”, naveo je Mali.

Kako je rekao, najviše će se razgovarati upravo o takvim investicijama tokom sutrašnje posetet Sija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!