Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu, gde će biti izgrađen kompleks za EXPO2027, da je već postavljeno stotinak šipova za izgradnju EXPO kompleksa, čime se pripremni radovi ispod zemlje polako završavaju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Siniša Mali
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Mali je rekao da će građani Srbije već za mesec i po dana videti radove iznad zemlje i da će u narednih nekoliko nedelja, odnosno mesec i po dana, biti postavljeni stubovi iznad zemlje za pojedine hale novog sajma i EXPO-a.
“Nalazimo se ovde u Surčinu, na lokaciji gde se gradi novi EXPO2027, novi Nacionalni stadion, niče potpuno jedan novi grad i, kao što vidite, ovde je veliki broj mašina i veliki broj radnika”, rekao je Mali novinarima tokom obilaska radova na gradilištu u Surčinu.
Mali je rekao da može da se očekuje da i predsednik Aleksandar Vučić poseti gradilište u narednih mesec i po dana.


Naveo je da su u junu prošle godine počeli pripremni radovi i dodao da je na gradilištu dosta teška topografija, budući da ima puno podzemnih voda.
“Nasipamo između metar i tri metra kamena i zemlje, a na kraju, kada se ovi pripremni radovi završe, biće oko 4,5 miliona kubika peska nasuto i oko skoro milion kubika kamena, dakle ogromni radovi”, rekao je Mali Tanjugu.


Ministar je naveo da je razlog njegove posete gradilištu to što je već pre desetak dana počelo postavljanje šipova za prve objekte na EKSPO-u.
“Samo na ovom delu, dakle ovde gde će biti sedam hala novog sajma i EKSPA, biće oko 1.647 šipova, od kojih je već negde stotinak šipova postavljeno do dubine i do 18 metara i ovaj će posao biti završen u narednih par nedelja”, rekao je on.


Istakao je da odmah nakon toga počinje postavljanje naglavnih i veznih greda, a zatim i stubova.
“Važno mi je da će građani Srbije videti već za mesec i po dana radove iznad zemlje”, rekao je Mali.


Istakao je da će za Nacionalni stadion biti postavljeno između 3.000 i 4.000 šipova do dubine i do 25 metara.
“Hoću samo da građani Srbije razumeju kako se radi i o kako kompleksnim i komplikovanim radovima je reč, ali smo čak i malo ispred roka, što je dobro, a ovo postaje sigurno najveće gradilište u ovom delu Evrope”, naglasio je on.


Prema rečima ministra, ovo je najveća razvojna šansa za Srbiju.
“Dakle, mi ćemo 2027. godine da budemo domaćini najveće svetske manifestacije te godine, EXPO2027. Hoćemo da se predstavimo svetu na pravi način”, rekao je Siniša Mali.


Naveo je da je važno da se izgradnjom EXPO-a podstakne građevinska industrija u Srbiji i dodao da će se kroz projekat “Skok u budućnost 2027” godine uloži još dodatnih između 17 i 18 milijardi evra u realizaciju različitih projekata.
“Da uložimo taj novac u razvoj putne infrastrukture u celoj Srbiji, u rekonstrukciju i izgradnju škola, u naučno-tehnološke parkove, u brze pruge. Dakle, u sve ono što menja Srbiju”, rekao je Mali.


On je naveo da je to važno kako bi Srbija ostvarila cilj da do 2027. godine prosečna plata bude 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra i isto toliko minimalna zarada.
“I zato sad i obilazim ovo gradilište. Bukvalno, guramo sve da se radi što više, što bolje, da idemo mnogo ispred rokova. Očekujem od predsednika da dođe ovde u narednih mesec, mesec i po dana da poseti gradilište” rekao je Mali.


Dodao je da su rokovi do završetka radova EKSPOA kratki, podsećajući da do 1. decembra 2026. godine moraju da se predaju ključevi paviljona učesnicima te manifestacije.
“Sve ovo treba završiti u rekordnom vremenu. Ovo je lokacija novog EKSPO-a, novog sajma. Iza mene Nacionalni stadion. Centar vodenih sportova, krećemo da gradimo u septembru, oktobru ove godine, kada se završe pripremni radovi” rekao je Mali.


Naveo je i da će u septembru ili oktobru početi da se se gradi veliki rezidencijalni kompleks od 1.500 stanova.
“Ogroman posao je pred nama, ali kao što vidite, zadovoljni radnici, svako obećanje koje smo dali, ispunili smo i ovo će takođe biti ispunjeno i Beograd i Srbija 2027. godine izgledaće potpuno drugačije”, rekao je Mali.


Ministar je ranije na svom Instagram nalogu objavio da je 8. februara na gradilištu u Surčinu počelo postavljanje šipova za izgradnju EKSPO kompleksa, čime je započeta izgradnja hala.


Naveo je i da za potrebe realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO 2027. počinje izgradnja sedam hala – univerzalne hale multifunkcionalnog karaktera i šest izložbenih hala koje su, prema njegovim rečima, raspona 45m+45m, osim univerzalne hale koja je raspona 90 metara.
Takođe, Mali je tada rekao i da je u prvoj fazi radovima obuhvaćena izgradnja temelja hala, odnosno postavljanje šipova, naglavica i temeljnih greda.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: