Palestinska uprava odbacila je danas plan izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za Pojas Gaze nakon rata, nazivajući ga pokušajem da se “produži genocid” nad palestinskim narodom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DARIO GRZELJ

Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave saopštilo je da plan Netanijahua smatra “zvaničnom ponovnom okupacijom Pojasa Gaze” i “nametanjem izraelske kontrole” nad tim područjem, objavio je Tajms of Izrael.


Ministarstvo je kritikovalo izraelski plan i kao pokušaj za dobijanje više vremena za sprovođenje planova raseljavanja Palestinaca.
Palestinska uprava takođe ocenjuje da plan predstavlja pokušaj Izraela da osujeti napore SAD i međunarodne zajednice da se zaustavi rat u Pojasu Gaze, oslobode taoci i uspostavi palestinska država.


Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave pozvalo je SAD i druge zapadne zemlje da priznaju Palestinu kao nezavisnu državu i dozvole joj da postane članica Ujedinjenih nacija.


Netanijahu je predstavio u četvrtak članovima ratnog kabineta plan za Pojas Gaze, prema kojem je cilj da se umesto palestinske militantne grupe Hamas postave “lokalni zvaničnici” koji nisu povezani sa terorizmom da upravljaju službama u enklavi, objavila je Netanijahuova kancelarija.


To je prvi put da su planovi za Pojas Gaze nakon rata zvanično predstavljeni kabinetu na odobrenje, piše Tajms of Izrael.
U dokumentu koji je predstavio Netanijahu ne pominje se konkretno Palestinska uprava, niti se isključuje njeno učešće u posleratnom upravljanju Pojasom Gaze.
Umesto toga navodi se da će civilne poslove u Gazi voditi “lokalni zvaničnici” koji imaju “administrativno iskustvo” i koji nisu povezani sa, kako je navedeno, “zemljama ili entitetima koji podržavaju terorizam”.


U planu je navedeno da je neposredan cilj da Izraelske odbrambene snage (IDF) nastave postizanje svojih ciljeva, a to su uništavanje vojnih kapaciteta i infrastrukture Hamasa i Islamskog džihada i oslobađanje talaca, a kao dugoročan cilj navedeno je uklanjanje svake bezbednosne pretnje iz Pojasa Gaze.
Kao srednjoročni cilj navodi se da će IDF zadržati neograničenu slobodu da deluje u celom Pojasu Gaze kako bi sprečio ponovnu pojavu “terorističkih aktivnosti”.


Ističe se da će Izrael nastaviti već pokrenuti projekat uspostavljanja sigurnosne tampon zone na palestinskoj strani granice Pojasa Gaze.
U dokumentu se navodi da će Izrael nametnuti zatvaranje granice Pojasa Gaze sa Egiptom kako bi sprečio, kako se ističe, “oživljavanje terorističkih aktivnosti i krijumčarenje”.
Netanjahuov plan predviđa i “potpunu demilitarizaciju” Pojasa Gaze iznad onoga što je potrebno za održavanje javnog reda.


Planom je takođe predviđeno zatvaranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) zbog navodne umešanosti 12 članova njenog osoblja u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: