Podeli vest

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa novim ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Edvardom Fergusonom u Beogradu o najznačajnijim, trenutno aktuelnim ekonomskim temama bitnim za Srbiju i mogućnostima koje dve zemlje imaju za dalji razvoj.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA,

Mali i Ferguson ocenili su da je dosadašnja saradnja dve zemlje dobra.

“Mandat u Srbiji započinjete u vreme velike svetske krize koja traje već tri godine i bitno je da znate naše performanse, kako održavamo javne finansije stabilnim, kako uprkos svemu za ekonomski rezultat imamo rast, kako nivo javnog duga održavamo na 50,5 odsto BDP-a uprkos tome što zemlje evrozone dostižu zaduženost od 91 odsto i kako smo se izborili sa najvećim ekonomskim problemom koji je Srbiju mučio godinama, nezaposlenošću”, rekao je Mali ambasadoru na sastanku u Ministarstvu finansija.

Ministar je upoznao ambasadora i sa velikim uspehom Srbije izborom za zemlju u kojoj će se 2027. godine organizovati specijalizovana izložba EKSPO.

“To je velika šansa za Srbiju ali i region, brojne zemlje će biti ovde i od toga će benefite osetiti ceo region”, rekao je Mali i dodao da će svi ti projekti uz izgradnju metroa u Beogradu dati veliki impuls građevinskoj industriji Srbije koja će dalje pogurati rast BDP-a bez čega nema daljeg razvoja.

Srbija sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kako kaže, nema otvorenih pitanja a ekonomska saradnja je dobra. Ministar je podsetio na kreditno-finansijsku saradnju sa Velikom Britanijom na izgradnji Moravskog koridora.

Mali je zahvalio na dosadašnjoj podršci Srbiji preko institucije koja okuplja sektor bankarskih i finansijskih usluga “UK Finance” te naglasio da očekuje da ta institucija nastavi da podržava Srbiju i u sledećim planiranim velikim infrastrukturnim projektima.
Prema rečima Malog Srbija i Velika Britanija imaju prostora da intenzivnije sarađuju u oblasti energetike, građevinarstva, IKT usluga.

Nadamo se saradnji i na velikim infrastrukturnim projektima, rekao je Mali.

Ferguson je čestitao na predstavljenim ekonomskim uspesima Srbije i istakao da mandat započinje sa velikom ambicijom za jačanje ekonomske saradnje dve zemlje.

“Nadamo se dobroj saradnji i razvoju svih šansi za britanske kompanije”, poručio je Ferguson koji je stupio na dužnost krajem jula nasledivši ambasadorku Šan Makleod kojoj je istekao mandat.

Velika Britanija i Srbija imaju uspostavljene bilateralne odnose od 1837. godine.
Ekonomski, prošla, 2022. godina je rekordna u saradnji Srbije i Velike Britanije. Ostvarena je najveća ukupna robna razmena u iznosu od 788,3 miliona evra. I izvoz koji je dostigao 456,6 miliona evra i uvoz vrednosti 331,7 miliona evra dostigli su svoje maksimalne vrednosti u poslednjih 10 godina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: