Podeli vest

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Marković izjavio je sinoć da je na drugom sastanku u okviru pregovora o minimalnoj zaradi Ministarstvo finansija dalo predlog da se minimalna zarada sa sadašnjih oko 40.000 dinara poveća na 47.154 dinara i to od prvog januara, što je za sindikalce i radnike neprihvatljivo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Marković je u izjavi za Tanjug rekao da je na sastanku predložena i olakšica za poslodavce da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.

“Nismo zadovoljni ponudom, sindikat je to povećanje minimalne zarade od 17.8 odsto po satu, odnosno sa 230 na 271 dinar, odbio jer je to i dalje manje od minimalne potrošačke korpe koja je sada 51.874 dinara”, rekao je Marković i dodao da sindikat traži da povećanje bude veće jer će potrošačka korpa u januaru sigurno preći tih 51.847 dinara.

Naglasio je da je za utorak najavljena sednica kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta kojoj bi trebalo da prisustvuje i ministar finansija Siniša Mali, i da će se na tom sastanku odlučivati šta će biti dalje.

Sindikalci, kako kaže, traže da se korekcija minimalnih primanja napravi i 1. septembra, da se povećanje napravi dva puta jer su egzistencijalne potrebe povećane u odnosu na početak godine kada je napravljena korekcija od 14,3 odsto.

“Glavni pokazatelj naših zahteva je rast cena hrane – od jula 2020. do jula 2021. iznosio je 20.3 odsto, a od jula 2021. do jula 2022. 21,1 odsto. Sve to znači da je za poslednje dve godne rast cena hrane bio 41,4 odsto, a da su oba povećanja, prethodno i ovo ponuđeno 32,1 odsto”, naveo je predstavnik Saveza sindikata u pregovaračkom timu.

Po zvaničnim podacima, kako naglašava, privredna društva imala su profit od 7,36 milijardi evra, a to je više od 26.3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Smatramo da bi poslodavci deo profita trablo da daju radnicima jer su i oni tome doprineli”, rekao je Marković i podsetio da prema rečima minstra Malog u Srbiji minimalac prima 250.000, a da snidikati smatraju da je tih ljudi mnogo više.

“Zahtev sindikata ostaje da se od 1. septembra minimalac poveća jedan deo i da posle, od nove godine, razgovaramo o minimalnoj ceni rada koja bi se primenjivala za 2024. godinu. Za 29. avgust zakazana je sednica kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta i ostaje da se vidi stav države i da li ima prostora za korekciju. Spremni smo za razgovore, jer je ovo povećanje nedovoljno”, naveo je Marković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: