Podeli vest

Izgleda da više niko pouzdano ne zna šta je zaista zdravo i korisno za životnu sredinu, a šta ne. Novi primer su papirne slamčice koje možda nisu tako “eko-friendly” (ekološki prihvatljivi) kao što su bilE promovisane.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Belgijski istraživači su otkrili da ovi takozvani “zeleni” pribor može biti toksičan i potencijalno lošiji za životnu sredinu od svojih mnogo osporavanih plastičnih pandana, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Food Additives & Contaminants.

“Slamčice napravljene od materijala baziranih na biljkama, kao što su papir i bambus, često se reklamiraju kao održiviji i ekološki prihvatljiviji od onih napravljenih od plastike”, rekao je Thimo Groffen, doktor nauka, autor studije i naučnik za zaštitu životne sredine na Univerzitetu u Antverpenu.

“Međutim, prisustvo PFAS-a [poli- i perfluoralkilnih supstanci poznatih kao “večne hemikalije” jer dugo traju pre nego što se razgrade] u ovim slamčićima znači da to nije nužno tačno.”, piše Njujork post

Ovo novo istraživanje dolazi nakon brojnih inicijativa koje su sproveli mnogi gradovi u SAD, uključujući Njujork, i lanac restorana da zabrane jednokratne plastične slamke napravljene od polipropilena i polistirena, koji se razgrađuju stotinama godina i povezani su sa zdravstvenim problemima, od problema sa jetrom do defekata pri rođenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: