Podeli vest

Načelnik Hitne pomoći u Aleksincu Nenad Marković rekao je da je noćas nakon trovanja u fabrici “Magna” u toj ustanovi zbrinuto 58 pacijenata, od kojih je pet upućeno na dalju opservaciju u interno odeljenje bolnice u Aleksincu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bolnica
Foto: Shutterstock ilustracija

“Jedna pacijentkinja je odatle upućena u Klinički centar Niš, sa nešto težom kliničkom slikom. Pacijenti su imali simptome kao i prethodne večeri – peckanje usana, grla, osećaj mučnine, nagon za povraćanjem i bol u želudcu”, rekao je Marković.
On je naglasio da je služba Hitne stigla za petnaestak minuta i da su svi pacijenti zbrinuti i preveženi na vreme.


Kako je u toku dva dana oko 200 pacijenata, odnosno radnika fabrike Magna prijavilo simptome trovanja, Marković je rekao da je to za kapacitet Hitne pomoći u Aleksincu bilo veliko opterećenje i zahtevalo angažovanje dodatnih lekara, tehničara i vozača.
“Hitna pomoć u Aleksincu po zakonu ima pravo na jednu mobilnu ekipu i jednog ambulantnog lekara i tehničara. To je previše pacijenata, tako da iz redovnih kapaciteta ne bismo mogli da opserviramo toliki broj, niti da im ukažemo potrebnu pomoć. Angažovali smo još četiri lekara, četiri tehničara i još dva vozača”, rekao je Marković.


U fabrici Magna u sredu je prvi put došlo do trovanja isparenjima lepka kada se ukupno 105 pacijenata javilo sa simptomima trovanja, od kojih je četiri zadržano u Zdravstvenom centru Aleksinac, a šest upućeno u Univerzitetski Klinički centar Niš.


Iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdili su da su radnici fabrike Magna u Aleksincu bili su izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: