Podeli vest

Ružić je naveo da je prethodnu godinu obeležilo izvanredno interesovanje studenata za upis na sve tehničke fakultete, a da je Mašinski fakultet drastično napredovao u tom smislu kada se poredi vreme od pre 10 godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ružić
FOTO TANJUG/ PRES SLUZBA MPN

Ministar prosvete Branko Ružić na svečanosti povodom 74. godine rada Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu rekao je da je Mašinski fakultet utemeljen na velikim dostignućima i da je najbolja škola mašinskog inženjerstva u širem regionu.

”Dragi mašinci, vi ste naš ponos. Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas zajedno da obeležimo još jednu uspešnu godinu Mašinskog fakulteta i ova slika prisutnih je upravo i ono što predstavlja posebnu vrednost ovog fakulteta, jedinstvo nauke i prakse – industrije. Srbija ima sjajne temelje u obrazovanju na kojima danas zidamo višespratnice uspeha”, rekao je Ružić, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

On je naveo da je prethodnu godinu obeležilo izvanredno interesovanje studenata za upis na sve tehničke fakultete, a da je Mašinski fakultet drastično napredovao u tom smislu kada se poredi vreme od pre 10 godina.

”Vreme u kome živimo je vreme inženjerstva. Na povećanju atraktivnosti studija mašinstva se radilo godinama, ali su i okolnosti, koje uključuju i brojne strane investicije u našoj državi, išle na ruku. To povećano interesovanje je doprinelo i podizanju kvaliteta”, naveo je Ružić.

On je ocenio kako sve više diplomaca ovog fakulteta ostaje da radi u svojoj zemlji i da je tome doprinelo povećanje ponude kvalitetnih poslova za inženjere, kao i povećanje zarada u kontinuitetu, posebno poslednjih pet godina.

Ružić je rekao da je veliki broj kompanija otvorio razvojno-istraživačke centre u našoj državi, što je ključno za uvećanje visokotehnoloških radnih mesta.

„Uslovi za studiranje, ali i uslovi za naučni rad su sve bolji. Tu Ministarstvo prosvete pomaže“, rekao je Ružić, navodeći da je Ministarstvo izdvojilo šest miliona dinara ove godine za renoviranje čitaonice Mašinskog fakulteta.

Ministar je podsetio i da je Studentski centar izvrsnosti ovog fakulteta dobio Dositejevu povelju Ministarstva prosvete, zbog sjajnih rezultata studentskih timova koji su radili na različitim inovativnim projektima u oblasti vazduhoplovstva, motornih vozila, brodogradnje, robotike i biomedicinskog inžinjerstva.

Ružić je istakao da je Savez studenata Mašinskog fakulteta izuzetno aktivan po svim pitanjima koja su od uticaja na školovanje, ali i dalji razvoj karijere studenata.

Dekan fakulteta, profesor Vladimir Popović rekao je da je Mašinski fakultet utemeljen na značajnim dostignućima u prošlosti i tradiciji za ponos, kao i na brojnim generacijama i čuvenim profesorima koji su mu ime pronoslili širom sveta.

„Međutim, na fakultetu postoji i nova energija, znanje i elan za unapređenje mnogih segmenata rada, kako bi fakultet i u budućnosti ostao kamen temeljac obrazovanja i nauke. Stoga se nastavni programi stalno unapređuju. Teme kao što su napredne tehnologije, robotika, Industrija 4.0, veštačka inteligencija, biomedicinsko inženjerstvo, obnovljivi izvori energije, e-mobilnost, kao i mnoge druge tradicionalne inženjerske discipline predstavljaju oblasti koje izučavaju studenti mašinskog fakulteta”, rekao je Popović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava…