Podeli vest

Američki milijarder Ilon Mask početkom 2000-tih “onesvestio” se od votke tokom večere sa ruskim preduzetnicima sa kojima je pregovarao o kupovini raketa od 18 miliona dolara, navodi se u negovoj biografiji koja je objavljena danas.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ILON MASK
Photo by Evan Agostini/Invision/AP/Tanjug/File

U biografiji se, međutim, kaže da je Mask je podlegao piću jer je bio “mamuran od zabave u Parizu”.

Generalni direktor kompanija Tesla i X rekao je autoru knjige Volteru Ajzaksonu da je želeo da pokrene misiju koja će „podstaknuti interesovanje javnosti za istraživanje svemira“.

On je sa raketnim inženjerima Džimom Kantrelom i Adeom Resijem, dogovorio poslovni sastanak sa Rusima radi pregovora o kupovini projektila, prenosi Dejli mejl. Međutim, pre sletanja u Moskvu, oni su se zaustavili u Parizu gde su otišli na noćnu žurku koja je Maska iscrpela. Kako je navedeno u Maskovoj biografiji, njih trojica su se sastala sutradan sa ruskim biznismenima u zadnjoj prostoriji moskovskog restorana, jedući “male zalogaje hrane prošarane velikim porcijama votke”.

Rusi su Masku i njegovim prijateljima poklonili i flašu votke sa prilagođenim etiketama na kojima su prikazane slike svakog od njih na Marsu.

Mask je Ajzaksonu rekao da je izračunao težinu hrane i težinu votke i da su bile “otprilike jednake“.

„Mask, koji je rukom pridržavao glavu se onesvestio, a glava mu je udarila o sto“, navodi se u biografiji Ajzaksona. Prvi plan osnivača “Spejs Eksa” za istraživanje svemira uključivao je slanje staklenika na Mars, nazvanog „Marsova oaza“.

Nakon neuspelog sastanka na kojem se onesvestio, Mask se vratio u Moskvu početkom 2002. godine da pokuša da kupi dve rakete Dnjepar za 18 miliona dolara.

Ajzakson je napisao da je Mask mislio da je sklopio dogovor o kupovini dve rakete Dnjepar za 18 miliona dolara, ali da su prodavci zapravo želeli 18 miliona dolara za svaki.

Ruski biznismeni su mu se tada narugali: “Oh, mali dečače, nemaš novac?” Mask je povukao cenu i na kraju je ostao praznih ruku kada su cenu podigli na 21 milion dolara po raketi. Vlasnik Tvitera je ranije izjavio da mu se ne sviđaju “ukusi ili efekti većine alkohola”, ali je izrazio sklonost ka crnom vinu.

Milijarder je takođe viđen kako pije iz vinske čaše na finalu FIFA Svetskog prvenstva u Kataru prošle godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: