Podeli vest

Matić je zahvalila svima koji su podržavali njen resor na putu promena i ostvarivanja rezultata, a najviše građanima Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

matić
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ARHIVA

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u poslednje dve godine, u vreme globalne zdravstvene, ekonomske i energetske krize, napravilo je korenite promene i ostvarilo rekordne rezultate, rekla je ministarka Tatjana Matić navodeći kao jedan od rezultata da je zemlju od početka godine posetilo više od tri miliona turista.

Skupština Srbije sinoć je usvojila izmene Zakona o ministarstvima, čime će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija biti reorganizovano, a tim povodom dosadašnja ministarka Matić navela je neke od najvažnijih postignutih rezultata od 2020. kada je imenovana na tu funkciju, saopštili su iz ministarstva.

Matić je zahvalila svima koji su podržavali njen resor na putu promena i ostvarivanja rezultata, a najviše građanima Srbije.

Ona je kazala da je sektor turizma potpuno oporavljen od posledica pandemije, te da su rezultati maksimizirani i da je ostvaren rekordan broj turističkih dolazaka.

“Od početka 2022, Srbiju je posetilo više od 3 miliona turista, a devizni priliv od turizma do kraja avgusta prevazišao je 1.5 milijardu evra”, navela je Matić.

Rekla je da je vaučerima za odmor omogućeno domaćim turistima da uživaju u lepotama svoje zemlje, a postavljene su i osnove regionalnom turizmu potpisivanjem Memoranduma o saradnji u oblasti turizma na Zapadnom Balkanu.

Podsetila je da su iz Ministarstva podržali organizovanje prvog međunarodnog sajama vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu, i započeli projekat “Vinski putevi Otvorenog Balkana” u saradnji sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što je pokazalo koliko je moćan ekonomski potencijal turizma.

Matić je, takođe, navela da je Beograd kandidovan za domaćina izložbe EKSPO 2027, a da je Srbija prepoznata kao značajna investiciona i turistička destinacija na Svetskoj izložbi EKSPO 2020. u Dubaiju.

Uz to, UNWTO je proglasila Mokru Goru za jedno od najboljih turističkih sela na svetu 2021, a Mišelin (Mićelin) vodič za Beograd je uvrstio 14 prestoničkih restorana u svoju selekciju i odao priznanje lokalnoj gastronomskoj ponudi naše zemlje, rekla je Matić.

Matić je istakla da je u sektoru telekomunikacija, počela izgradnja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima kojim se pokriva više od 150.000 domaćinstava u preko 800 ruralnih naselja i priveden je kraju projekat uvođenja brzog interneta u 1.800 škola.

Dodala je da je sektor telekomunikacija ubrzao digitalizaciju javne uprave, poboljšao uslove za poslovanje mobilnih operatora i pripremio nacrte Zakona o elektronskim komunikacijama i Zakona o širokopojasnom pristupu.

Takođe, rekla je ona, vođeno je računa o najmlađima i njihovoj bezbednosti radom Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Matić je ocenila da se sektor trgovine suočio sa uvezenom inflacijom, globalnom krizom i nepredvidivim okolnostima, ali da je učinjeno sve da bilansi i cene hrane, pogotovo osnovnih životnih namirnica, ostanu zadovoljavajući, kao i da snabdevenost tržišta derivatima nafte u Srbiji budu potpuni i uredni.

Dosadašnja ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija poželela je mudrost, sreću i marljivost svima koji će nastaviti da rade na važnim pitanjima u ovim oblastima za postizanje još boljih rezultata i još većih uspeha.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: