Podeli vest

Pozorišni festival Kustendorf počeo je večeras na Mećavniku i trajaće do 19. maja pod sloganom „Ima li života pre smrti?“.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KUSTURICA
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

U okviru takmičarskog programa biće odigrano pet studentskih predstava, a za nagradu festivala „Zlatni list“ nadmeću se Akademije Umetnosti iz Beograda, Novog Sada i Banja Luke kao i Fakultet dramskih umetnosti.

Osnivač festivala Emir Kusturica je, otvarajući manifestaciju, rekao da pripada grupi ljudi koja je pre 25 godina sanjala da napravi grad u kome će svako godišnje doba imati jedan festival, te da se stiglo i do toga da se “ustalio i ovaj teatarski”.

“Gledao sam danas ovde na Mećavniku grupu srednjoškolaca, nastavnica im je pričala kako je ovde jedna izbeglica napravila grad u koji svi dolaze da se osećaju kao kod kuće. Da li ja sebe mogu da tretiram kao izbeglicu pitanje je kao i ovo kako da definišemo umetnost i šta uopšte da mislimo o umetnosti danas kad već imamo Da Vinčijeve kodove, kad imamo implantiranje, možda ćemo imati i film u mozgu, daljinski pušten”, kazao je Kustirica.

On je dodao da je vrsta umetnosti koja se na Mećavniku zagovara veoma slična tom izbeglici koji je napravio dom za sebe i sve one koji nemaju dom i koji imaju potrebu da se nađu u jednoj kulturološkoj grupi.

“Umetnost projektuje sve ono što prolazi kroz njen vokabular a što vreme iscrta i ispiše kroz umetnika je upravo najbolje svedočanstvo o vremenu u kome smo živeli i mi i bilo koja generacija pre nas. Utoliko gostovanje mladih umetnika na još jednom festivalu koji je ustanovljen i koji je već stabilan festival je doprinos nas izbeglica svetu umetnosti”, zaključio je Kusturica.

Nakon svečanog otvaranja na bini dvorane „Prokleta avlija“ nastupilo je Narodno pozorište iz Sombora sa predstavom „Galeb“ u režiji Milana Neškovića, po kultnom delu A. P. Čehova.

Pored ove predstave u revijalnom programu nastupaju i Državni teatar mladih Brijancev, St. Peterburg iz Rusije sa predstavom „Medved“ po delu A.P. Čehova, Narodno pozorište Sombor izvešće predstavu „Svaka divna stvar“ u režiji Ninoslava Đorđevića dok će poslednjeg dana festivala Narodno pozorište iz Subotice odigrati autorski projekat Minje Peković „Bravo za klovna“.
Ovogodišlji žiri festivala čine: glumica Vanja Ejdus, rediteljka Jana Maričić i dramski pisac, Đorđe Kosić.

Nakon dodele nagrada i svečanog zatvaranja festivala u nedelju će biti održan koncert Dude Buržujke i Haiku za danas.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: