Podeli vest

Specijalni koordinator i lider kratkoročnih posmatrača OEBS-a, Rajnhold Lopatka ocenio je danas da su parlamentarni izbori u Srbiji tehnički bili dobro sprovedeni i vođeni i da su biračima ponudili adekvatan izbor političkih alternativa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Lopatka je, na konferenciji na kojoj je predstavio saznanja posle izbora u Srbiji, rekao da je tokom kampanje dominiralo učešće predsednika Srbije, kao i da je učestalost vanrednih izbora pojačala nedostatak političke volje.

Šef ODIHR misije za posmatranje Ambasador Albert Jonson rekao je da su slobode izražavanja i okupljanja u kampanji uglavnom bile poštovane, kao i da su bile narušene pritiscima na zaposlene u javnom sektoru, oštrom retorikom i pristrasnošću u medijima, što je, kao navodi, izazvalo zabrinutost o sposobnosti birača da donose odluke.

U izveštaju posmatračke misije navodi se i da je administracija izbora efikasno i transparentno sprovela izborne pripreme, uprkos izazovima koje su predstavljali kratki rokovi i istovremeni lokalni izbori.

Brojni učesnici su priznali poboljšanu komunikaciju i transparentnost Republičke izborne komisije (RIK), što je dovelo do, kako se navodi, povećanog poverenja u njen rad.

RIK je, kako je saopšteno, efikasno sprovela pripreme za izbore, uprkos ograničenim ljudskim resursima i kratkom vremenu dostupnom pre vanrednih izbora.

Većina učesnika je imala poverenje u organizacione kapacitete RIK-a, pri čemu su mnogi predstavnici NVO i političkih stranaka primetili poboljšanu komunikaciju i transparentnost.

Predstavnici misije su dodali da je rad RIK imao koristi od poboljšane transparentnosti, a da su nadzorna tela za kampanje i elektronske medije ostala uglavnom neefikasna u odvraćanju od kršenja tokom izbornog perioda, kao i da su mediji pokrivali sve izborne učesnike u skladu sa zakonom.

Takođe je rečeno da je RIK objavio podatke o registraciji birača razložene po opštinama i biračkim mestima, što je zainteresovanim stranama pružilo mogućnost za dodatnu kontrolu.

Sam dan izbora, navodi se, generalno je prošao bez nepravilnosti, ali su bili pristuni izolovani incidenti fizičkih napada.

Biračka mesta su uglavnom otvorena na vreme, pri čemu su međunarodni posmatrači pozitivno ocenili procedure otvaranja u 118 od 132 biračka mesta, kao i
glasanje u 93 procenta od 1.220 posmatranih biračkih mesta.

Negativne ocene, kao se navodi, uglavnom su bile pripisane prenaseljenosti i nedovoljnim merama za obezbeđenje tajnosti glasa.

Lider kratkoročnih međunarodnih posmatrača Rajnhold Lopatka zahvalio se srpskim vlastima na saradnji tokom misije i narodu Srbije koji je, kako je rekao, veoma srdačno dočekao posmatrače na dan izbora.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: