Podeli vest

U vezi sa povećanjem cene gasa, Medvedev prognozira cenu od 5.000 evra do kraja 2022., a da li je u problemu sa energentima i Srbija?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Medvedev
Foto: Shutterstock

MEDVEDEV UPUTIO TOPLE POZDRAVE EVROPI

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izneo je novu prognozu po pitanju cene gasa u Evropi rekavši da veruje da bi do kraja godine mogla da poraste do 5.000 evra za hiljadu kubika.

“U vezi sa povećanjem cene gasa na 3.500 evra za hiljadu kubnih metara, moram da povećam prognoziranu cenu na 5.000 evra do kraja 2022. godine“, napisao je Medvedev na Telegramu.

Medvedev je nešto ranije prognozirao da bi u Evropskoj uniji „plavo gorivo“ do kraja godine moglo da dostigne cenu od 4.000 evra za hiljadu kubnih metara.

Cene gasa u Evropi juče su premašile cifru od 3.500 dolara za hiljadu kubika, prvi put od 8. marta.

Imajući u vidu nestašice struje zbog niskih vodostaja, krize u nuklearnom delu i nestašice uglja, ali i poremećaj snabdevanja naftnim derivatima, ove prognoze gasa garantuju velike probleme u predstojećoj zimskoj sezoni.

A GDE JE SRBIJA?

Srbija ima nešto povoljniji položaj jer za najveći deo svoje potrošnje ima garantovani ugovor po ceni gasa ispod 400 dolara, ali će prosečnu cenu narušiti razlika onog dela koji mora nabaviti tržišno.

Kada je struja u pitanju, spletom raznih okolnosti naše termoelektrane ne proizvode dovoljno struje ni za nas (umesto da izvozimo), a rekordna suša uništila je hidropotencijal naših reka.

O gorivu ne treba trošiti reči, tu imamo dva problema, osim što više nemamo mogućnost uvoza sa Jadrana, činjenica je i veliko poskupljenje u poslednjih nekoliko meseci, neosetno nedeljno, dizel je sa oko 170 rsd prošle godine, sada već na 217,50 rsd, odnosno, skuplji za skoro trećinu!

Taman i oni koji misle sada na ogrev, da znaju da uglja gotovo da nema, cenu peleta država je ograničila pa se prodaje na crno ili i njega već nema, a drva su skočila za 100% i prodaju se i do 10.000 rsd za kubik!


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: