Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da dogovor o dokumentima koji je postignut dobar za nas da je to je usmeni dogovor, i da mislim da smo uspeli nesto da ispravimo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Imate disklejmer na kojem piše da to nije priznanje, izborili smo se za srpsku drzyavnost na KiM, da dokumenti Srbije važe na KiM, našli smo najbolje tumačenje a to je da Sbi na KiM imaju pravio na dokumenta Srbije, istakao je on.

“Da se ne prave naivni, mi smo i do sada primali njihova dokumenta i sa njima su išli od 2011. u centralnu Srbiju samo smo gubili pet minuta izdavali papir, a ovako imate tri sa dva veliki poster, tzv. disklejmer, na kome piše da to nije nikakvo priznanje i da mogu da putuju, ali smo se izborili za srpsku državnost na KiM, da dokumenta Srbije važe na KiM posebno Srba sa KiM. U tom smislu smo našli najbolje tumačenje koje Priština nije sa lakoćom prihvatala , a to je da Srbi sa KiM imaju pravo na svoja dokumenta Republike Srbije”, naveo je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje da li ovaj dogovor oko ličnih dokumenata smanjuje tenzije na KiM, s obzirom da i Srbija ostaje pri stavu o tablicama i da je ocenio da će spor oko registarskih tablica dovesti do još veće krize, kao da prokometariše to što deo opozicije kritikuje dogovor koji je postignut,i dodao da je taj sporazum usmeni, kao i da je pisani postignut 2011. godine.

Nikome nije teže, već je svima je lakše i ni za jotu svoju poziciju promenili, naglasio je predsednik.

Na pitanje novinara kako vidi izjavu Kurtija da se nada da do oktobra više neće videti vozila sa nevažećim tablicama na Kosovu Vučić kaže da današnje Kurtijeve reči predstavljaju novu pretnju Srbiji i govore da je bio u pravu sve što je pričao.

“To znači da on (Kurti) želi sukobe i nastavak problema. I jasno je da tu ne postoji ni prostor na koji bi mogli da se pozovu trenutno. Imaju sporazum o slobodi kretanja koji se tiče i tablica u tački 7. ali je tu drugačija i komplikovanija sitaucija i sa KS tablicama”, naveo je Vučić.

Poručio je da će se Srbija boriti i čuvati stranu našem narodu, ali je dodao da je, ipak, veoma zabrinut i da kada, kako se nada, rešimo jednu stvar, plaši se da će se pojaviti neke druge stvari.

“Plašim se da dolaze druge stvari i da neko upravo želi da nas uvede u sukobe, a naše je da to dokle možemo da čuvamo našu poziciju i izbegavamo, ali kada više ne mozemo saterani ste uza zid i nemate kud”, istakao je Vučić.

Na pitanje da li misli da je važno da se što pre održi sednica Skupstine o KiM kako bi se čulo sa kakvim se sve izazovima suočava Srbija sada i koji je prostor za naš odgovor, on je rekao da je uvek spreman za tu sednicu i da samo treba sada samo da usaglasi termin sa poslanicima zbog obaveza koje ima.

Albanci insistiraju na sporazumu iz 2011, to govori sve

Predsednik Vučić je istakao danas da to što Albanci insistiraju na sporazumu iz 2011. godine, a odbijaju Briselski sporazum iz 2013. govori sve.

Vučić je na pitanje da prokomentariše objavu Vuka Jeremića na tviteru da je jedina promena u odnosu na pređašnje stanje je to što će Srbija početi da priznaje dokumenta takozvanog “Kosova”, što do sada nije bio slučaj, kazao da ne može da komentariše čoveka, koji je zadao takve glavobolje svojoj zemlji još 2010. (obraćanje Međunarodnom sudu pravde) i o neredima 2008. godine.

Strani atašei nemaju šta da traže u našim kasarnama

Predsednik Srbije izjavio je danas da je kao vrhovni komandant oružanih snaga Srbije odbio zahtev nekoliko zapadnih država da pošalju svoje vojne atašee u inspekciju oružja, oruđa i brojnog stanja u kasarnama u Novom Pazaru i Raški, uz obrazloženje da oni nemaju šta tamo da traže.

Vučić je to rekao ona molbu novinara da potvrdi tu vesti koju su objavili Novosti,a na pitanje sa kakvimo brazloženjem je iznet ovaj zahtev kaže: “Pretpostavljam zbog sitaucije na KiM i to im je verovatno razlog i opravdanje i kao vrhovni komandant oružaniih snaga odbio sam takvu mogućnost, a u skladu sa politikom neutralnosti Srbije i Ustavom i samostalnošću i nezavisnošću i suverenitetom, što i jesu karkateristike naše slobodarske politike”.

Delo Belog Markovića zauvek utkano u sećanje našeg naroda

Predsednik Srbije izjavio je danas, nakon što je otkrio skulpturu Radovana Belog Markovića na Kneževom polju, na Povlenu, da taj spomenik nije mogao da dobije bolji postament, a to je cela jedna planina.

Vučic je ocenio da je Beli Marković u kontekstu večite borbe krajnosti, stvarao duboko usađen u svom zavičaju i veri.

Kneževo polje: Vučić prisustvuje manifestaciji u čast Radovana Belog Markovića

Na Kneževom polju, na planini Povlen danas se održava svečanost uručenja nagrade za ukupan doprinos kulturi i novinarstvu “Beli”, koja nosi ime po našem poznatom piscu i novinaru Radovanu Belom Markviću, na kojoj je biti otkrivena i skulptura u drvetu Belog Markovića, rad vajara Milutina Rankovića.

Svečanosti prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić, lider SPS Ivica Dačić, vladika valjevski Isihije, nekadašnji predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, akademik Matija Bećković, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, drugi gosti…


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: