Podeli vest

Rusija ne vidi razlog za kompromis za mir u Ukrajini. Bivši predsednik Medvedev to ilustruje maksimalističkom „formulom mira“. Pamflet je takođe usmeren protiv Švajcarske.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP/File

Kada je reč o bivšem ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu, nikada nije sasvim jasno za koga on zapravo govori: za sebe, za Kremlj ili samo za nekoga ko svojim često uvredljivim izjavama testira raspoloženje? Njegova moćno politički besmislena uloga zamenika predsednika Saveta bezbednosti i njegova istorija kao nesrećnog predsednika i premijera na milost i nemilost Vladimiru Putinu dozvoljavaju sve tri mogućnosti. Verovatno se sva trojica obično okupljaju.

Kijev možda iz drugog pokušaja

Što se na Zapadu naglašenije postavlja pitanje mirovnih pregovora za okončanje rusko-ukrajinskog rata, to su komentari Medvedeva o Ukrajini ekstremniji. Neposredno pre druge godišnjice velikog ruskog napada , on je ruskim državnim medijima rekao da „kijevski režim” mora biti uništen. Pozvao je Odesu da se „vrati kući“. On takođe nije isključio da ponovo napreduje protiv ukrajinske prestonice Kijeva – ako ne sada, onda malo kasnije.

Deset dana kasnije održao je bizaran govor na međunarodnom festivalu mladih u Sočiju. Njegova tamnoplava jakna je očarala posmatrače. Karta istočne Evrope bila je u najmanju ruku čudna koliko je pokazivala da je Ukrajina samo krnja država oko Kijeva. U ovom tumačenju, najveći deo ukrajinske teritorije pripao je Rusiji. Ukrajina, rekao je tom prilikom Medvedev, ne postoji.

U četvrtak je jasno stavio do znanja šta bi to moglo značiti. Na društvenim mrežama je ismevao takozvanu formulu mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Čak i „bezobrazni zapadni lažovi“ moraju priznati da je mir moguć samo kroz razumne kompromise ili kapitulaciju jedne od strana. Ukrajina uopšte ne želi da pregovara i priznaje „realnost na terenu“ da je Putin upravo postavio uslov za mir u televizijskom intervjuu . „Formula mira“ Zelenskog je toliko veštačka da joj se on, Medvedev, sada suprotstavlja svojom.

Sedam tačaka sa maksimalnim zahtevima

Ovo se sastoji od sedam tačaka. On dosljedno Ukrajinu naziva „bivšom Ukrajinom“. Prvo su morali da priznaju svoj poraz, da se bezuslovno predaju i da se odreknu bilo kakvih trupa. Drugo, međunarodna zajednica mora prepoznati „nacistički karakter“ ukrajinskog rukovodstva i sprovesti denacizaciju pod kontrolom UN. Treće, Ujedinjene nacije bi tada morale da objave da je Ukrajina izgubila status subjekta međunarodnog prava i da nijedan pravni naslednik ne može da uđe u vojni savez bez pristanka Rusije.

Četvrto, treba raspustiti sve državne organe vlasti i održati nove izbore pod nadzorom UN. Peto, novoizabrani prelazni parlament mora da plati reparacije i odštetu Rusiji i oštećenim Rusima. Štaviše, prelazni parlament mora da odluči da je cela teritorija „bivše Ukrajine“ teritorija Ruske Federacije i da donese zakon o ujedinjenju Ukrajine sa Rusijom. Kao sedma tačka, Medvedev poziva na raspuštanje prelaznog parlamenta i priznanje ujedinjenja Rusije i Ukrajine od strane UN.

Sarkastična opaska Medvedeva da je to „blaga ruska formula mira“, kompromis koji bi omogućio održavanje „produktivnih samita“ uz učešće „naših bliskih prijatelja, zapadnih partnera“, sugeriše da on šalje drastičan signal koji se traži: Koliko god ovaj „plan” bio lud za Ukrajinu i Zapad, Zelenskijeva „formula mira” je jednako neprihvatljiva za Kremlj.

Tip protiv Švajcarske

Medvedev ima spreman i dojavu za Švajcarsku. Naslov njegovog teksta je „O ‘formuli mira’ kijevskih nacista, švajcarskim ‘mirovnim konferencijama’ i stvarnoj osnovi za pregovore. Cilj ovoga je da Švajcarska, u svojim nastojanjima da održi mirovnu konferenciju, uvek naglašava da Rusija mora biti za stolom, ali ipak polazi od Zelenskog „formule mira“.

Nije samo Medvedev taj koji pokazuje da to nije dobro prihvaćeno u Moskvi. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov redovno ponavlja svoje nerazumevanje saveznog savetnika Ignacija Kasisa. U intervjuu sa propagandistom Vladimirom Solovjovom u četvrtak, on je rekao da je čudno što je Kasis pao na „formulu mira“. Lavrov je govorio o prinudi. Nedavno je objasnio Kasisu u Njujorku da je to potpuno gubljenje vremena. Početkom marta je čak rekao da su Kasijeve izjave o mirovnim pregovorima pokazale da on zapravo ne razume šta se dešava.

Bez obzira koliko je tačan, Medvedevljev ekstremni stav podseća na to da Moskva od 24. februara 2022. godine (a zapravo mnogo pre toga) teži da Ukrajinu oduzme nezavisnost i da Rusija neće mirovati dok ne postigne taj cilj. dostigao. Rusija veruje da trenutno ima prednost. Ovo je više od retorike kampanje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: